Τι είναι τα ενδοπορικά θηλώδη βλεννώδη νεοπλάσματα;

Τα ενδοπορικά θηλώδη βλεννώδη νεοπλάσματα (Intraductal Papillary Mucinous Neoplasms – IPMNs) αποτελούν κυστικά νεοπλάσματα του παγκρέατος που εμπεριέχουν βλεννώδες περιεχόμενο και τα οποία αναπτύσσονται εντός του παγκρεατικού πόρου ή των κλάδων αυτού, με τη μέση ηλικία διάγνωσής τους να κυμαίνεται από τα 50 έως τα 60 έτη.

Αναλόγως της εντόπισής τους διακρίνονται σε ενδοπορικά θηλώδη νεοπλάσματα του κύριου παγκρεατικού πόρου (Main Duct IPMN, MD – IPMN), σε ενδοπορικά θηλώδη νεοπλάσματα κλάδου του παγκρεατικού πόρου (Branch duct IPMN, BD – IPMN) ή σε μικτού τύπου ενδοπορικά θηλώδη νεοπλάσματα που αναπτύσσονται εντός κλάδου του παγκρεατικού πόρου και εκτείνονται εντός του κύριου παγκρεατικού πόρου (Mixed – type IPMN)

Βιολογική συμπεριφορά και κίνδυνος κακοήθειας

Η βιολογική συμπεριφορά τους ποικίλλει από πλήρως καλοήθη έως άκρως κακοήθη ενδοπορικά θηλώδη βλεννώδη νεοπλάσματα, εξαρτώμενη κυρίως από την εντόπιση τους καθώς και από την ύπαρξη ή μη ύποπτων απεικονιστικών χαρακτηριστικών, γεγονός που επιβάλλει την ορθή διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπισή τους.

Τα ενδοπορικά θηλώδη βλεννώδη νεοπλάσματα του κύριου παγκρεατικού πόρου (MD – IPMN) καθώς και τα μικτού τύπου νεοπλάσματα (Mixed type IPMN) εμφανίζουν 30% έως 50% κίνδυνο υπόκρυψης κακοήθειας τη στιγμή της διάγνωσής τους, επιβάλλοντας μία επιθετική θεραπευτική αντιμετώπιση.

Αντιθέτως, τα ενδοπορικά θηλώδη βλεννώδη νεοπλάσματα κλάδου του παγκρεατικού πόρου (BD – IPMN) εμφανίζουν ποικίλη βιολογική συμπεριφορά, εξαρτώμενη από την ύπαρξη ύποπτων απεικονιστικών χαρακτηριστικών και το μέγεθός τους, με την θεραπευτική αντιμετώπισή τους να εξατομικεύεται. 

ενδοπορικο θηλωδες βλεννωδες νεοπλασμα παγκρεατος
ipmn παγκρέατος

Κλινική εικόνα

Η νόσος εμφανίζεται κλινικά με την παρουσία μη ειδικών συμπτωμάτων και σημείων, όπως με την εμφάνιση άλγους στο επιγάστριο ή και στην οσφύ, το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από ένα αίσθημα πρόωρου κορεσμού κατά τη λήψη τροφής καθώς και από μία ανεξήγητη απώλεια σωματικού βάρους.

Το 25% των ασθενών με ενδοπορικό θηλώδες βλεννώδες νεόπλασμα του κύριου παγκρεατικού πόρου παρουσιάζει συμπτώματα και σημεία οξείας παγκρεατίτιδας.

Διαγνωστική προσέγγιση

Η διαγνωστική προσέγγιση της νόσου ξεκινά με την κλινική εξέταση του ασθενούς και τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού.

Η αξονική τομογραφία αποτελεί την εξέταση εκλογής για τη διάγνωση της νόσου. Σε αρκετές, ωστόσο, περιπτώσεις η αξονική ή ακόμη και η μαγνητική τομογραφία δεν δύναται να αξιολογήσει συγκεκριμένα απεικονιστικά χαρακτηριστικά που διαχωρίζουν τα καλοήθη από τα κακοήθη ενδοπορικά θηλώδη βλεννώδη νεοπλάσματα.

Στις περιπτώσεις αυτές, η διενέργεια ενδοσκοπικού υπερηχοτομογραφήματος (Endoscopic Ultrasound – EUS) με ή χωρίς σύγχρονη αναρρόφηση του περιεχομένου της νεοπλάσματος διά λεπτής βελόνης (Fine Needle Aspiration – FNA) δύναται να προσφέρει επιπρόσθετες διαγνωστικές πληροφορίες, επιβεβαιώνοντας τόσο τη διάγνωση της νόσου, όσο και την πιθανή παρουσία ύποπτων χαρακτηριστικών που εγείρουν το ενδεχόμενο κακοήθειας.

Θεραπευτική προσέγγιση

Δεδομένου του αυξημένου κινδύνου υπόκρυψης κακοήθειας, η χειρουργική θεραπεία αποτελεί τη θεραπεία εκλογής για τα ενδοπορικά θηλώδη βλεννώδη νεοπλάσματα του κύριου παγκρεατικού πόρου και τα μικτού τύπου ενδοπορικά θηλώδη νεοπλάσματα.

Η αντιμετώπιση των ενδοπορικών θηλωδών βλεννωδών νεοπλασμάτων κλάδου του παγκρεατικού πόρου εξατομικεύεται, όπως προαναφέρθηκε, αναλόγως της ύπαρξης ή μη ύποπτων απεικονιστικών χαρακτηριστικών, του μεγέθους τους και της πρόκλησης ή μη συμπτωμάτων.

Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί τη θεραπεία εκλογής για τα εν λόγω νεοπλάσματα που εμφανίζουν μέγεθος μεγαλύτερο των 3 εκατοστών, τα νεοπλάσματα μεγέθους 1 έως 3 εκατοστών με ύποπτα απεικονιστικά χαρακτηριστικά, καθώς και για τα συμπτωματικά νεοπλάσματα ανεξαρτήτως μεγέθους, ενώ τα νεοπλάσματα που δεν πληρούν τα ανωτέρω κριτήρια αντιμετωπίζονται συντηρητικά και παρακολουθούνται απεικονιστικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 

 

efibozikaefibozika
07:23 27 Feb 24
Εξαιρετικός γιατρος με ήθος και ανθρωπιά!Είχα hashimoto με graves που είχε οδηγήσει σε ευμεγέθη βρογχοκηλη.3 χρόνια αναποτελεσματικες θεραπείες και ακαρπες επισκέψεις σε αρκετούς γιατρούς.Ο Κ.Αποστολου μου έδωσε την κατάλληλη θεραπεια και ανέλαβε το δύσκολο χειρουργείο το οποίο είχε απόλυτη επιτυχία.Καταρτισμενος,επεξηγηματικος,φιλικός.Ευχαριστω γιατρε για ολα μου δώσατε πίσω τη ζωή μου.
Maria AthanasopoulouMaria Athanasopoulou
11:48 16 Feb 24
Ο Δρ. Απόστολου είναι καταπληκτικός επιστήμονας και υπέροχος άνθρωπος. Αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τους ασθενείς του και διευκρινίζει υπομονετικά κάθε ερώτηση σχετικά με την επέμβαση και την ασθένεια. Αναζήτησα μια δεύτερη γνώμη για την πάθηση μου, αλλά τελικά του εμπιστεύθηκα όλη την θεραπεία μου, γιατί με έπεισε ως επιστήμονας και ως άνθρωπος. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!
anna konstantinidouanna konstantinidou
19:47 07 Feb 24
Ο Δρ. Αποστόλου είναι ένας υπέροχος ΑΝΘΡΩΠΟΣ ένας εξαίρετος επιστήμονας που αντιμετωπίζει και αγκαλιάζει τους ασθενείς του με ήθος αγάπη απλότητα και με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει τιμώντας τον όρκο του στο έπακρο. Από την συμβουλή και την πιο μικρή ιατρική πράξη μέχρι το σοβαρότερο χειρουργείο έχουν την απόλυτη προσοχή του και έννοια. Τον ευχαριστώ βαθιά
Vasileia SekVasileia Sek
17:23 06 Feb 24
Πρόσφατα επισκεφτήκαμε στο ιατρείο του τον εξαιρετικό ιατρό κύριο Αποστόλου. Ο χειρουργός εξέτασε και χειρούργησε την μητέρα μου. Η οποία είναι διαβητική και της αφαίρεσε με απόλυτη επιτυχία τον θυρεοειδή αδένα ο οποίος είχε πολλαπλούς όζους.Σας ευχαριστούμε ιατρέ για όλα και θα σας συστήνω ανεπιφύλακτα!
Πρόσφατα απευθύνθηκα στον χειρουργό κ. Αποστόλου. Εξαιρετικός γιατρός, καταρτισμενος, σου εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα για κάθε θέμα με τον θυρεοειδή αδένα.
Επεξηγηματικός. ήρεμος, ειλικρινής. Η επιστήμη κερδίζει με την παρουσία του.
Nikos DimopoulosNikos Dimopoulos
11:37 01 Feb 24
Εξαιρετικός επιστήμονας, υπέροχος άνθρωπος! Χειρουργηθηκα για αδενωμα παραθυρεοειδους και όλα πήγαν τέλεια. Τον γιατρό τον συστήνω ανεπιφύλακτα και τον ευχαριστώ για όλα όσα έκανε .
Εξαίρετος γιατρός και υπέροχος άνθρωπος.. Έδωσε λύση στο πρόβλημα μου και τον ευχαριστώ πολύ για όλα..
Aggeliki MitrakouAggeliki Mitrakou
22:03 13 Jan 24
Οι λέξεις είναι φτωχές για να περιγράψουν το πόσο εξαίρετος επιστήμονας είναι ο κ. Αποστόλου. Ακόμη πιο σημαντικό από αυτό όμως είναι, το ποσο καταπληκτικός άνθρωπος είναι ! Γιατρέ μου, σας υπέρ ευχαριστώ για όλα ! Να είστε πάντα καλά !
js_loader