Τι είναι και πως προκαλείται η χοληδοχολιθίαση;

Η χοληδοχολιθίαση αποτελεί την παθολογική κατάσταση της παρουσία χολικών λίθων (πετρών) ή χολικής λάσπης εντός του χοληδόχου πόρου. Η παρουσία τους έχει ως αποτέλεσμα τη μερική ή ολική απόφραξη του χοληδόχου πόρου.

Η στάση της χολής εντός της χοληδόχου κύστης και η αυξημένη συγκέντρωσή της σε χοληστερόλη και χολικά άλατα αποτελούν τους κυρίαρχους προδιαθεσικούς παράγοντες καθίζησης των συστατικών της. Τα συστατικά που έχουν υποστεί καθίζηση οδηγούν στον σχηματισμό στέρεου υλικού, συνηθέστερα εντός της χοληδόχου κύστης, κατάσταση που ονομάζεται χολολιθίαση.

Οι χολόλιθοι διακρίνονται σε τρία είδη ανάλογα με την ουσία που βρίσκεται σε πλεόνασμα εντός τους. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει η πιθανότητα δημιουργίας λίθων χοληστερίνης, λίθων χολερυθρίνης και μικτών λίθων.

Η χοληδοχολιθίαση, λοιπόν, προκαλείται, συνηθέστερα, από τη μετακίνηση του περιεχομένου της χοληδόχου κύστης εντός του χοληδόχου πόρου (δευτεροπαθής χοληδοχολιθίαση). Σπανιότερα, ωστόσο, μπορεί να παρατηρήσουμε το σχηματισμό χολικής λάσπης ή λίθων απευθείας εντός του χοληδόχου πόρου. Στις περιπτώσεις αυτές, η χοληδόχος κύστη δεν εμφανίζει λιθιασικό περιεχόμενο (πρωτοπαθής χοληδοχολιθίαση).

Χοληδοχολιθιαση

Κλινική εικόνα

Η χοληδοχολιθίαση παρουσιάζεται κλινικά με τα κλασικά συμπτώματα και σημεία της. Αυτά περιλαμβάνουν την αιφνίδια εμφάνιση άλγους στο δεξιό υποχόνδριο, συνοδευόμενο από την εμφάνιση ικτέρου. Πολλές φορές πριν την εμφάνιση του ικτέρου προηγείται η παρουσία υπέρχρωσης των ούρων (ούρα σκούρου χρώματος) και ο αποχρωματισμός των κοπράνων.

χοληδοχολιθιαση ικτερος

Επί επιμονής, ωστόσο, της χολικής στάσης εντός του χοληδόχου πόρου για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα μπορεί να παρατηρηθεί υπερανάπτυξη μικροβίων εντός της στάσιμης χολής. Στην περίπτωση αυτή, στα συμπτώματα και σημεία της νόσου έρχεται να προστεθεί η εμφάνιση πυρετού με ρίγος, όπου και πλέον πρόκειται για οξεία χολαγγειίτιδα, η οποία χρήζει άμεσης θεραπείας.

Διαγνωστική προσέγγιση

Η διάγνωση της χοληδοχολιθίασης βασίζεται κατά κύριο λόγο στα κλινικά και δευτερευόντως στα απεικονιστικά ευρήματα.

Το ιατρικό ιστορικό, η λεπτομερής κλινική εξέταση και τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων μπορούν να καθοδηγήσουν επαρκώς τον κλινικό ιατρό στη διαγνωστική του προσέγγιση.

Ωστόσο, η εμφάνιση ικτέρου θα πρέπει να συνοδεύεται και από τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων που συνοδεύονται από την εμφάνισή του. Οι παθήσεις αυτές μπορούν να μιμηθούν κλινικά τη χοληδοχολιθίαση, με τις συνηθέστερες να είναι:

Τον αποκλεισμό, λοιπόν, των άλλων αιτίων αποφρακτικού ικτέρου ακολουθεί ο καθορισμός της πιθανότητας κάθε ασθενούς να πάσχει από χοληδοχολιθίαση.

Σε ασθενείς χαμηλής ή ενδιάμεσης πιθανότητας να πάσχουν από χολοδοχολιθίαση, η μαγνητική χολαγγειοπαγκρεατογραφία (MRCP) αποτελεί την ιδανικότερη απεικονιστική εξέταση.

Αντιθέτως, ασθενείς που έχουν υψηλή πιθανότητα, η ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP) είναι η ενδεδειγμένη εξέταση αλλά και μέθοδος αντιμετώπισης.

χοληδοχολιθιαση ercp

Θεραπευτική προσέγγιση

Ο πυλώνας της θεραπείας της χοληδοχολιθίασης συνίσταται αρχικώς στη θεραπεία της απόφραξης του χοληδόχου πόρου και ακολούθως στην αντιμετώπιση της αιτίας του φαινομένου.  

Οι ασθενείς, λοιπόν, με αποδεδειγμένη χοληδοχολιθίαση θα πρέπει αρχικά να αντιμετωπισθούν με τη διενέργεια ενδοσκοπικής παλίνδρομης χολαγγειοπαγκρεατογραφίας (ERCP). Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται η  αφαίρεση των χολολίθων εκ του χοληδόχου πόρου. Στη συνέχεια, η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή θα απαλλάξει οριστικά τον ασθενή από τους χολολίθους, το γενεσιουργό αίτιο της χοληδοχολιθίασης.

 

Χοληδοχολιθίαση Χοληδοχολιθίαση

Είναι άξιο αναφοράς πως η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί την πιο διαδεδομένη χειρουργική μέθοδο αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των πλεονεκτημάτων της συγκριτικά με την ανοικτή χολοκυστεκτομή.

Πιο συγκεκριμένα, οι ασθενείς μετά τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή νιώθουν ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο. Η διάρκεια νοσηλείας τους μειώνεται στο ελάχιστο, ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην οικία του και στις καθημερινές δραστηριότητές του.

Διατροφή μετά την οριστική θεραπεία της χοληδοχολιθίασης

Η αρχική ανακούφιση των ασθενών από την απόφραξη του χοληδόχου πόρου με τη διενέργεια της ERCP και εν συνεχεία η οριστική θεραπεία τους με τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τις διατροφικές τους συνήθειες.

Μετά την έξοδο από την κλινική, οι ασθενείς μπορούν να επανέλθουν στις διατροφικές τους συνήθειες από την επόμενη κιόλας ημέρα.

 

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων που παραπέμπουν σε χοληδοχολιθίαση, επικοινωνήστε άμεσα με Γενικό Χειρουργό. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Αποστόλου, έπειτα από την κλινική εξέταση, καθώς και από τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων, θα συζητήσει μαζί σας όλες τις διαθέσιμες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

 

 

efibozikaefibozika
07:23 27 Feb 24
Εξαιρετικός γιατρος με ήθος και ανθρωπιά!Είχα hashimoto με graves που είχε οδηγήσει σε ευμεγέθη βρογχοκηλη.3 χρόνια αναποτελεσματικες θεραπείες και ακαρπες επισκέψεις σε αρκετούς γιατρούς.Ο Κ.Αποστολου μου έδωσε την κατάλληλη θεραπεια και ανέλαβε το δύσκολο χειρουργείο το οποίο είχε απόλυτη επιτυχία.Καταρτισμενος,επεξηγηματικος,φιλικός.Ευχαριστω γιατρε για ολα μου δώσατε πίσω τη ζωή μου.
Maria AthanasopoulouMaria Athanasopoulou
11:48 16 Feb 24
Ο Δρ. Απόστολου είναι καταπληκτικός επιστήμονας και υπέροχος άνθρωπος. Αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τους ασθενείς του και διευκρινίζει υπομονετικά κάθε ερώτηση σχετικά με την επέμβαση και την ασθένεια. Αναζήτησα μια δεύτερη γνώμη για την πάθηση μου, αλλά τελικά του εμπιστεύθηκα όλη την θεραπεία μου, γιατί με έπεισε ως επιστήμονας και ως άνθρωπος. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!
anna konstantinidouanna konstantinidou
19:47 07 Feb 24
Ο Δρ. Αποστόλου είναι ένας υπέροχος ΑΝΘΡΩΠΟΣ ένας εξαίρετος επιστήμονας που αντιμετωπίζει και αγκαλιάζει τους ασθενείς του με ήθος αγάπη απλότητα και με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει τιμώντας τον όρκο του στο έπακρο. Από την συμβουλή και την πιο μικρή ιατρική πράξη μέχρι το σοβαρότερο χειρουργείο έχουν την απόλυτη προσοχή του και έννοια. Τον ευχαριστώ βαθιά
Vasileia SekVasileia Sek
17:23 06 Feb 24
Πρόσφατα επισκεφτήκαμε στο ιατρείο του τον εξαιρετικό ιατρό κύριο Αποστόλου. Ο χειρουργός εξέτασε και χειρούργησε την μητέρα μου. Η οποία είναι διαβητική και της αφαίρεσε με απόλυτη επιτυχία τον θυρεοειδή αδένα ο οποίος είχε πολλαπλούς όζους.Σας ευχαριστούμε ιατρέ για όλα και θα σας συστήνω ανεπιφύλακτα!
Πρόσφατα απευθύνθηκα στον χειρουργό κ. Αποστόλου. Εξαιρετικός γιατρός, καταρτισμενος, σου εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα για κάθε θέμα με τον θυρεοειδή αδένα.
Επεξηγηματικός. ήρεμος, ειλικρινής. Η επιστήμη κερδίζει με την παρουσία του.
Nikos DimopoulosNikos Dimopoulos
11:37 01 Feb 24
Εξαιρετικός επιστήμονας, υπέροχος άνθρωπος! Χειρουργηθηκα για αδενωμα παραθυρεοειδους και όλα πήγαν τέλεια. Τον γιατρό τον συστήνω ανεπιφύλακτα και τον ευχαριστώ για όλα όσα έκανε .
Εξαίρετος γιατρός και υπέροχος άνθρωπος.. Έδωσε λύση στο πρόβλημα μου και τον ευχαριστώ πολύ για όλα..
Aggeliki MitrakouAggeliki Mitrakou
22:03 13 Jan 24
Οι λέξεις είναι φτωχές για να περιγράψουν το πόσο εξαίρετος επιστήμονας είναι ο κ. Αποστόλου. Ακόμη πιο σημαντικό από αυτό όμως είναι, το ποσο καταπληκτικός άνθρωπος είναι ! Γιατρέ μου, σας υπέρ ευχαριστώ για όλα ! Να είστε πάντα καλά !
js_loader