Blog – Παράγοντες Κινδύνου Εμφάνισης Καρκίνου του Θυρεοειδούς σε Ασθενείς με Πολυοζώδη Βρογχοκήλη

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” z_index=”” css=”.vc_custom_1640006794225{padding-top: 90px !important;}”][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2022

 

Παράγοντες Κινδύνου Εμφάνισης Καρκίνου του Θυρεοειδούς σε Ασθενείς με Πολυοζώδη Βρογχοκήλη

[/vc_column_text][vc_separator type=”normal” color=”#4c4c4c” thickness=”1″][vc_empty_space][vc_single_image image=”2961″ img_size=”full” qode_css_animation=””][vc_empty_space][vc_column_text]

Η υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση παρακέντηση δια λεπτής βελόνας (FNAFine Needle Aspiration) και η επακόλουθη κυτταρολογική εξέταση του υλικού ενός ή περισσότερων όζων εντός της πολυοζώδους βρογχοκήλης αποτελεί την πλέον αξιόπιστη και αποτελεσματική μέθοδο διαφορικής διάγνωσης μεταξύ καλοήθων και κακοήθων θυρεοειδικών όζων.

 

Ωστόσο, η FNA συνοδεύεται από ένα ποσοστό ψευδώς αρνητικών ευρημάτων (καλόηθες αποτέλεσμα, ενώ ο όζος είναι κακοήθης) της τάξεως του 3% (Thyroid. 2016 Jan;26(1):1-133), ενώ άλλες έρευνες έχουν αναδείξει πως η μέθοδος ενδέχεται να μην είναι διαγνωστική έως και στο 25% των ασθενών με πολυοζώδη βρογχοκήλη (Eur J Endocrinol. 2010 Apr;162(4):763-70), ειδικότερα σε ασθενείς με όζους που εντοπίζονται βαθιά εντός του θυρεοειδή αδένα.

 

Η έρευνά μας, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό χειρουργικής BJS Open (BJS Open. 2021 Mar 5;5(2):zraa014) διεξήχθη σε ένα σύνολο 3233 ασθενών με πολυοζώδη βρογχοκήλη (86.2% των ασθενών ήταν γυναίκες, με τη μέση ηλικία του συνόλου να είναι τα 56.4 έτη), οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ολική θυρεοειδεκτομή ή ημιθυρεοειδεκτομή (για ετερόπλευρη πολυοζώδη βρογχοκήλη), εξαιτίας τοπικών πιεστικών συμπτωμάτων (δύσπνοια, δυσκαταποσία) ή συνεχούς αύξησης του μεγέθους ενός ή περισσότερων όζων ή λόγω παρουσίας όζου με διάμετρο μεγαλύτερη των 4 cm. Θα πρέπει να σημειωθεί πως όλοι οι ασθενείς με τις τελευταίες δύο προαναφερθείσες ενδείξεις καθώς και οι ασθενείς με όζους υπερηχογραφικά ύποπτους για υπόκρυψη κακοήθειας, είχαν προεγχειρητικά υποβληθεί σε FNA, με το αποτέλεσμα να είναι διαγνωστικό καλοήθειας (Bethesda diagnostic category II).

 

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, πως το 31.7% των ασθενών (1026 εκ των 3233) με πολυοζώδη βρογχοκήλη υπέκρυπτε κάποιας μορφής καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα, με το θηλώδες μικροκαρκίνωμα (θηλώδες καρκίνωμα διαμέτρου ≤ 1 cm) να είναι το συχνότερο (55.8%), το θηλώδες καρκίνωμα (διαμέτρου > 1 cm) να είναι το δεύτερο συχνότερο (33.6%), ενώ ακολουθούν το καρκίνωμα εκ κυττάρων Hürthle (6.3%), ο μυελοειδής καρκίνος (2.1%), ο θυλακιώδης καρκίνος (1.6%) και ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς (0.6%).

 

Η πολυπαραγοντική ανάλυση ανέδειξε πως οι ακόλουθες παράμετροι αποτελούν ισχυρούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη και υπόκρυψη κακοήθειας εντός μίας πολυοζώδους βρογχοκήλης:

 

·      Θυρεοειδική λειτουργία / Επίπεδα αίματος TSH

 

Οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό (υψηλά επίπεδα TSH) παρουσίασαν τον υψηλότερο κίνδυνο υπόκρυψης κακοήθειας (41.6%), ακολουθούμενοι από τους ευθυρεοειδικούς (φυσιολογικά επίπεδα TSH) (34,5%) και τους υπερθυρεοειδικούς ασθενείς (χαμηλά επίπεδα TSH) (22.3%).

 

·      Νεαρή ηλικία

 

·      Ανδρικό φύλο

 

Οι άνδρες εμφάνισαν 27.5% αυξημένο κίνδυνο υπόκρυψης κακοήθειας, συγκριτικά με τις γυναίκες.

 

·      Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

 

Η ύπαρξη θυρεοειδίτιδας Hashimoto επί εδάφους πολυοζώδους βρογχοκήλης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κακοήθειας κατά 2.3 φορές, συγκριτικά με την απουσία της.

 

·      Χρόνια μη ειδική θυρεοειδίτιδα

 

Η ύπαρξη χρόνιας μη ειδικής θυρεοειδίτιδας επί εδάφους πολυοζώδους βρογχοκήλης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κακοήθειας κατά 2.5 φορές, συγκριτικά με την απουσία της.

 

·      Μέγεθος του θυρεοειδούς αδένα

 

Οι ασθενείς με μικρότερου μεγέθους βρογχοκήλη παρουσίασαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθειας, σε σύγκριση με τους ασθενείς με μεγαλύτερου μεγέθους βρογχοκήλη.

 

 

Συμπερασματικά, η κακοήθεια του θυρεοειδούς αδένα ενδέχεται να εμφανισθεί σε 1 στους 3 ασθενείς με πολυοζώδη βρογχοκήλη μετά παρέλευση άλλοτε άλλου χρονικού διαστήματος από την έναρξη της νόσου, ακόμη και επί υπάρξεως καλοήθους αποτελέσματος στην κυτταρολογική εξέταση ενός ή περισσότερων υπερηχογραφικά ύποπτων όζων. Το δυναμικό κάθε βρογχοκήλης για κακοήθη εξαλλαγή ενός ή περισσότερων όζων θα πρέπει να αξιολογείται σε κάθε ασθενή μεμονωμένα, λαμβάνοντας υπόψιν τους προαναφερθέντες παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι δρουν και συνεργικά, αυξάνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”45px”][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1642765143354{background-color: #ffffff !important;}”][vc_column_text]

Κωνσταντίνος Αποστόλου

Γενικός Χειρουργός – Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][vc_single_image image=”1202″ img_size=”full” alignment=”center” qode_css_animation=””][vc_empty_space][vc_column_text]

Ο Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίαςενώ διατελεί Επισκέπτης Λέκτορας Χειρουργικής.

 

Η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και προηγμένων θεραπειών στις παθήσεις τόσο των ενδοκρινών αδένων όσο και της γενικής και ογκολογικής χειρουργικής.

 

Διατηρώντας ως απόλυτο γνώμονα τον άνθρωπο, η «ασθενοκεντρική» ιατρική αποτελεί την καρδιά της παρεχόμενης φροντίδας από τον ιατρό, αντανακλώντας τη φιλοσοφία του περί ιατρικής.

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”100px”][/vc_column][/vc_row]

Μοιραστείτε το περιεχόμενο: