Χολή

Η χολή αποτελεί ένα υγρό που παράγεται και εκκρίνεται από τα κύτταρα του ήπατος (ηπατοκύτταρα) σε σταθερό ημερήσιο ρυθμό. Στους ενήλικες, το ήπαρ παράγει ημερησίως 800 – 900 ml χολής. Η χοληστερόλη και τα χολικά άλατα αποτελούν τα κύρια συστατικά της χολής.

 

Ο βιολογικός ρόλος της χολής συνίσταται, κυρίως, στη συμβολή της στην πέψη και απορρόφηση του διατροφικού λίπους. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ανάμιξης της χολής με τα παγκρεατικά υγρά στον αυλό του δωδεκαδακτύλου και του λεπτού εντέρου, που οδηγεί στη γαλακτωματοποίηση και πέψη του λίπους.

Επιπρόσθετα, μέσω της χολής εκκρίνονται και αποβάλλονται πολλαπλά προϊόντα του μεταβολισμού, όπως και οι μεταβολίτες αρκετών φαρμάκων.

 

Αρχικώς, η χολή μεταφέρεται από τα ηπατοκύτταρα στα ενδοηπατικά χοληφόρα αγγεία, τα οποία ακολούθως συμβάλλουν δημιουργώντας τον κοινό ηπατικό πόρο. Μετά τη συμβολή του με τον κυστικό πόρο, ο κοινός ηπατικός πόρος ονομάζεται πλέον κοινός χοληδόχος πόρος. Διαμέσου του χοληδόχου πόρου,η χολή μεταφέρεται στο δωδεκαδάκτυλο, όπου αναμιγνύεται με τα παγκρεατικά υγρά.

 

Χολή Χοληφόρα

 

Χοληδόχος Κύστη

 

Η χοληδόχος κύστη αποτελεί μία προσωρινή “αποθήκη” μιας μικρής ποσότητας χολής. Ο ρόλος της συνίσταται στην απελευθέρωση της επιπλέον ποσότητας χολής στο δωδεκαδάκτυλο, μετά τη λήψη κάποιου εξαιρετικά λιπαρού γεύματος.

Η διατροφική πρόσληψη μεγάλης ποσότητας λιπαρών τροφών έχει ως αποτέλεσμα την έκκριση και απελευθέρωση στην κυκλοφορία της ορμόνης χολοκυστοκινίνη. Η δράση της χολοκυστοκινίνης συνίσταται στην πρόκληση έντονης σύσπασης και συνεπώς κένωση της χοληδόχου κύστης. Τελικώς, η επιπλέον αυτή αποθηκευμένη ποσότητα χολής καταλήγει στο δωδεκαδάκτυλο και βοηθά στην πέψη του λιπαρού γεύματος.

 

Χοληδόχος κύστη

 

Η στάση της χολής εντός της χοληδόχου κύστης αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα καθίζησης των συστατικών της. Τελικό αποτέλεσμα αυτού ενδέχεται να είναι ο σχηματισμός χολολίθων (πέτρες στη χολή).

 

Οι χολόλιθοι μπορούν να υπάρχουν σιωπηλά εντός της χοληδόχου κύστης, χωρίς να προκαλούν κάποιο σύμπτωμα, για διάστημα αρκετών ετών. Ωστόσο, η πλειοψηφία των χολολίθων θα προκαλέσει κάποια στιγμή κάποια πάθηση, συνηθέστερα κωλικό των χοληφόρων, οξεία χολοκυστίτιδα ή χοληδοχολιθίαση.

 

Dr Konstantinos Apostolou

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας

Μοιραστείτε το περιεχόμενο: