Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων – Blog

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” angled_section=”no” text_align=”center” background_image_as_pattern=”without_pattern” css=”.vc_custom_1619457515514{padding-top: 300px !important;padding-bottom: 200px !important;background-image: url(https://drapostolou.gr/wp-content/uploads/2021/04/blog1.jpg?id=1654) !important;}” z_index=””][vc_column offset=”vc_col-lg-offset-1 vc_col-lg-10 vc_col-md-offset-1 vc_col-md-10″][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” css=”.vc_custom_1575750526283{padding-top: 90px !important;}” z_index=””][vc_column][vc_column_text]

Ο Ρόλος της Νευροδιέγερσης στη Χειρουργική του Θυρεοειδούς και των

 

Παραθυρεοειδών Αδένων

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”40px”][vc_column_text][content_table]
Μία εκ των βασικότερων προκλήσεων του χειρουργού ενδοκρινών αδένων κατά τη χειρουργική επέμβαση στο θυρεοειδή ή τους παραθυρεοειδείς αδένες αποτελεί η διασφάλιση της ανατομικής και λειτουργικής ακεραιότητας των δύο παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων.

 

Τα παλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα, δεξιά και αριστερά, εκφύονται από το πνευμονογαστρικό νεύρο και αφού ακολουθήσουν μία παλίνδρομη πορεία, πορεύονται προς τα άνω οπισθίως του σύστοιχου λοβού του θυρεοειδούς αδένα μεταξύ της τραχείας και του οισοφάγου, στην τραχειοοισοφαγική αύλακα, καταλήγοντας στην κρικοθυρεοειδική μεμβράνη, η οποία αποτελεί το σημείο της εισόδου τους εντός του λάρυγγα. Κάθε παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο είναι υπεύθυνο για την κινητικότητα της σύστοιχης φωνητικής χορδής και κατά συνέπεια καθοριστικό για την ομιλία και την αναπνοή. Συνεπώς, η κάκωση του ενός νεύρου ενδέχεται να οδηγήσει σε βράγχος φωνής, ενώ η κάκωση και των δύο παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια της φωνής (αφωνία), με απόφραξη του αεραγωγού και ανάγκη τραχειοτομής.

 

Μηχανισμός Λειτουργίας του Νευροδιεγέρτη

 

Η λειτουργία του νευροδιεγέρτη βασίζεται στη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα του νεύρου και στο φαινόμενο της ηλεκτρικής διέγερσής του με τη χορήγηση μικρής ποσότητας ακίνδυνου ρεύματος. Η ηλεκτρική διέγερση του νεύρου προκαλεί μία ηλεκτρομυϊκή ανταπόκριση (κίνηση) της σύστοιχης φωνητικής χορδής, η οποία έρχεται πλέον σε επαφή με το σύστοιχο ηλεκτρόδιο που βρίσκεται ενσωματωμένο στον τραχειοσωλήνα, ο οποίος έχει ήδη τοποθετηθεί από τον αναισθησιολόγο στο επίπεδο των φωνητικών χορδών, επάγοντας το κλείσιμο του νευρομυϊκού κυκλώματος και την παραγωγή ηλεκτρομυογραφικών σημάτων που μπορούν να παρατηρηθούν τόσο οπτικά όσο και ακουστικά κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

 

Αναλόγως του μηχανισμού ηλεκτρικής διέγερσης του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου, διακρίνουμε δύο τύπους νευροδιέγερσης:

 

  • Διαλείπουσα νευροδιέγερση, κατά την οποία το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο διεγείρεται διαλειπόντως με τη χορήγηση μικρής ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος μέσω ενός στυλεού, μόνον όταν ο στυλεός τοποθετηθεί από τον χειρουργό σε επαφή με το νεύρο.

 

  • Συνεχής νευροδιέγερση, κατά την οποία το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο διεγείρεται συνεχώς με τη χορήγηση μικρής ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος στο πνευμονογαστρικό νεύρο, από το οποίο εκφύεται το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο. Η συνεχής νευροδιέγερση χαρακτηρίζεται από το πλεονέκτημα της εκτίμησης της λειτουργικότητας του νεύρου σε όλη τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης σε πραγματικό χρόνο και συνεπώς της έγκαιρης αναγνώρισης μίας επαπειλούμενης βλάβης του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου. 

 

Η προστασία που παρέχει ο νευροδιεγέρτης

 

Στις επεμβάσεις του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων, η οπτική αναγνώριση και η ορθή παρασκευή των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ανατομικής και λειτουργικής αρτιότητας των νεύρων. Σπανιότερα, ωστόσο, ειδικά σε επανεπεμβάσεις στην περιοχή του τραχήλου, ο διαχωρισμός του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου από άλλες δομές (πχ μικρά αγγεία) είναι εξαιρετικά δυσχερής, ενώ μόνο η οπτική αναγνώριση του νεύρου δεν εξασφαλίζει και την καλή λειτουργικότητά του. Τη γεφύρωση του χάσματος αυτού μεταξύ της ανατομικής και της λειτουργικής ακεραιότητας των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων έρχεται να επιλύσει η εφαρμογή της διεγχειρητικής νευροπαρακολούθησης.

 

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της διεγχειρητικής νευροπαρακολούθησης αποτελεί η γνώση της λειτουργικότητας των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να αποδειχθεί σωτήριο στις περιπτώσεις διεγχειρητικής απώλειας του σήματος του ενός νεύρου (βλάβης του ενός νεύρου), γεγονός που θα οδηγήσει στον τερματισμό της χειρουργικής επέμβασης και στη μετάθεση της ολοκλήρωσης της ολικής θυρεοειδεκτομής, εφόσον αυτή κρίνεται απαραίτητη για την ορθή αντιμετώπιση της νόσου του ασθενούς, σε δεύτερο χρόνο. Στην περίπτωση αυτή, η μη χρήση της νευροπαρακολούθησης θα είχε ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή πληροφόρηση του χειρουργού κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για τη λειτουργικότητα του νεύρου και κατά συνέπεια τη συνέχιση της χειρουργικής επέμβασης και στην αντίθετη πλευρά, με ενδεχόμενο κίνδυνο τραυματισμού και του δεύτερου παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου.

 

Θα πρέπει, όμως, πάντοτε να θυμόμαστε πως η χρήση της διεγχειρητικής νευροπαρακολούθησης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει την άριστη γνώση της ανατομίας, την οπτική αναγνώριση και την ορθή παρασκευή των δύο παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων από έναν έμπειρο χειρουργό ενδοκρινών αδένων, αλλά θα πρέπει να σταθεί ως αρωγός του χειρουργού σε δύσκολες περιπτώσεις, όπως οι χειρουργικές επανεπεμβάσεις στην περιοχή του τραχήλου. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”100px”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” css=”.vc_custom_1582798445576{padding-top: 50px !important;padding-bottom: 50px !important;background-color: #e0e0e0 !important;}” z_index=””][vc_column width=”1/4″][vc_empty_space height=”50px”][vc_column_text]

Κλείστε άμεσα

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”5px”][vc_column_text]

Ραντεβού

[/vc_column_text][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner width=”2/3″][vc_separator css_animation=”fadeInRight” type=”normal” gradient_color=”yes” color=”#7f1d30″ up=”20″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space height=”50px”][vc_column_text]

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο 6940167070. O ιατρός εξετάζει κατόπιν ραντεβού.

Καλέστε όλο το 24ωρο σε κάθε επείγουσα περίπτωση.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”1198″ img_size=”220X220″ qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row]

Μοιραστείτε το περιεχόμενο: