Τριτοπαθής Υπερπαραθυρεοειδισμός

Ο τριτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός αποτελεί μία σχετικά σπάνια νόσο των παραθυρεοειδών αδένων. Αναπτύσσεται επί εδάφους χρόνιου δευτεροπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού, όπου ένας εκ των υπερπλαστικών παραθυρεοειδών αδένων αποκτά αυτόνομη και ανεξέλεγκτη έκκριση παραθορμόνης, αποκτά δηλαδή χαρακτηριστικά αδενώματος παραθυρεοειδούς.

 

 

Η ανεξέλεγκτη έκκριση παραθορμόνης από το αδένωμα του παραθυρεοειδούς έχει ως αποτέλεσμα η νόσος να εκδηλώνεται με τα κλινικά συμπτώματα και σημεία του δευτεροπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού. Ωστόσο, σε αντίθεση με την δευτεροπαθή μορφή της νόσου, τα επίπεδα ασβεστίου αίματος είναι εξαιρετικά αυξημένα, όπως και τα επίπεδα παραθορμόνης αίματος.

 

 

Θεραπευτική προσέγγιση

 

Σε αντίθεση με τη δευτεροπαθή μορφή της νόσου, η φαρμακευτική αγωγή δεν δύναται να ελέγξει την εξέλιξη του τριτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού, εξαιτίας της αυτόνομης και ανεξέλεγκτης έκκρισης παραθορμόνης από το αναπτυχθέν παραθυρεοειδικό αδένωμα.

 

Η χειρουργική θεραπεία (παραθυρεοειδεκτομή) αποτελεί τη θεραπεία εκλογής του τριτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού. Δεδομένης της υπερπλασίας όλων των παραθυρεοειδών αδένων και της ανάπτυξης ενός παραθυρεοειδικού αδενώματος, στόχο της χειρουργικής θεραπείας αποτελεί ο εντοπισμός του συνόλου των παραθυρεοειδών αδένων, συμπεριλαμβανομένου του αδενώματος.

 

Τον εντοπισμό όλων των παραθυρεοειδών αδένων ακολουθεί μία εκ των ακόλουθων χειρουργικών προσεγγίσεων:

 

  • Υφολική παραθυρεοειδεκτομή (εκτομή σχεδόν του συνόλου των παραθυρεοειδών αδένων, συμπεριλαμβανομένου του αδενώματος, αφήνοντας ένα τμήμα ενός παραθυρεοειδούς αδένα στη φυσιολογική του ανατομική θέση)
  • Ολική παραθυρεοειδεκτομή με αυτομεταμόσχευση τμήματος ενός παραθυρεοειδούς αδένα.
  • Ολική παραθυρεοειδεκτομή χωρίς αυτομεταμόσχευση (σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο που δεν είναι υποψήφιοι για μελλοντική μεταμόσχευση νεφρού)
Dr Konstantinos Apostolou

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας

Μοιραστείτε το περιεχόμενο: