Συχνές Ερωτήσεις

Χειρουργική Θυρεοειδούς & Παραθυρεοειδών: Συχνές Ερωτήσεις

 

Τι είδους αναισθησία θα λάβω;

Η θυρεοειδεκτομή πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Κατά τη γενική αναισθησία χορηγούνται αναισθητικά φάρμακα από τη φλέβα ή/και εισπνεόμενα. Η χορήγηση τους έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή απώλεια της συνείδησης του ασθενούς. Ταυτόχρονα καταστέλλεται το αίσθημα του πόνου και η αντανακλαστική αντίδραση του οργανισμού σε αυτό (υπέρταση, ταχυκαρδία).

Πόσο διάστημα θα νοσηλευθώ μετά τη θυρεοειδεκτομή;

Οι ασθενείς προσέρχονται στο νοσοκομείο το πρωί της χειρουργικής επέμβασης και επιστρέφουν στην οικία τους το επόμενο πρωινό.

Θα είμαι σε θέση να μιλήσω, να περπατήσω και να σιτισθώ την ημέρα του χειρουργείου;

Οι ασθενείς μετά την πάροδο μερικών ωρών από την χειρουργική επέμβαση είναι πλήρως απαλλαγμένοι από οποιαδήποτε ενδοφλέβια αγωγή. Επίσης, είναι σε θέση να μιλήσουν, να σιτισθούν και να κινητοποιηθούν κανονικά, ακριβώς όπως πριν την επέμβαση.

Θα έχω πόνο μετά το χειρουργείο;

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις προκαλούν κάποιο μετεγχειρητικό πόνο και δυσφορία. Συνεπώς, η πλειοψηφία των ασθενών θα εμφανίσει μία ήπια ενόχληση στο λαιμό κατά την κατάποση, καθώς και στον αυχένα. Στόχος μας είναι η ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων αυτών. Για το λόγο αυτό θα εξέλθετε του νοσοκομείου με ήπια παυσίπονα, τα οποία δεν θα σας είναι απαραίτητα μετά την πάροδο μίας έως δύο ημερών.

Θα έχω ράμματα;

Η τομή συγκλείεται με απορροφήσιμη ενδοδερμική ραφή. Κατά συνέπεια δεν απαιτείται αφαίρεση των ραμμάτων.

Θα μείνει σημάδι/ουλή στο λαιμό μου;

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις προκαλούν τη δημιουργία μίας ουλής. Η επούλωση κάθε χειρουργικού τραύματος εξαρτάται πρωτίστως από τον ασθενή. Ωστόσο, η υιοθέτηση συγκεκριμένων χειρουργικών τεχνικών συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των ουλών. Πιο αναλυτικά, στις τεχνικές αυτές περιλαμβάνονται η επιλογή του ύψους του τραχήλου στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η τομή, η προσεκτική πραγματοποίηση της τομής επί μίας προϋπάρχουσας εγκάρσιας πτυχής του δέρματος, όπως επίσης και η σύγκλειση της με τη χρήση ενδοδερμικής ραφής.

Ποιες είναι οι επιπλοκές που είναι μοναδικές στη θυρεοειδεκτομή;

Η θυρεοειδεκτομή αποτελεί μία ιδιαίτερα απαιτητική και λεπτή χειρουργική επέμβαση. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη στενή ανατομική σχέση του αδένα με τους παραθυρεοειδείς αδένες και με τα παλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα.

Οι βλάβες του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου (3 – 4% προσωρινή πάρεση ενός παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου) ή των παραθυρεοειδών αδένων (<10% προσωρινός υποπαραθυρεοειδισμός) είναι συνήθως προσωρινές και συνεπώς υποχωρούν αυτόματα εντός μερικών μηνών από τη χειρουργική επέμβαση. 

Διεθνείς επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει πως η θυρεοειδεκτομή συνοδεύεται από εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά μόνιμης παράλυσης του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου (< 1% των περιπτώσεων) και μόνιμου υποπαραθυρεοειδισμού (<1% των περιπτώσεων), όταν εκτελείται από χειρουργό εξειδικευμένο στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων. 

Κάθε παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο είναι υπεύθυνο για την κινητικότητα της σύστοιχης φωνητικής χορδής και κατά συνέπεια καθοριστικό για την ομιλία και την αναπνοή. Βλάβη του ενός νεύρου ενδέχεται να οδηγήσει σε βράγχος φωνής. Αντιθέτως, η κάκωση και των δύο παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια της φωνής (αφωνία).

Η λειτουργία των παραθυρεοειδών αδένων συνίσταται στην έκκριση της παραθορμόνης (Parathyroid Hormone – PTH). Η παραθορμόνη αποτελεί τον κύριο παράγοντα διατήρησης της ομοιοστασίας του ασβεστίου στο ανθρώπινο σώμα. Ο προσωρινός υποπαραθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση συμπληρωμάτων ασβεστίου ή/και βιταμίνης D για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ στις σπάνιες περιπτώσεις μόνιμου υποπαραθυρεοειδισμού απαιτείται ενδεχομένως η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου ή/και βιταμίνης D εφ’όρου ζωής. 

Είναι απαραίτητη η χρήση του νευροδιεγέρτη στη θυρεοειδεκτομή;

Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την άριστη γνώση της ανατομίας, την οπτική αναγνώριση και την ορθή παρασκευή των δύο παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων από έναν έμπειρο χειρουργό ενδοκρινών αδένων. Ωστόσο, η χρήση του νευροδιεγέρτη συμβάλλει στη διεγχειρητική επιβεβαίωση της άριστης μετεγχειρητικής λειτουργικότητας των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων και συνεπώς της φώνησης και ομιλίας.

 

 

 

 

Dr Konstantinos Apostolou

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας

Μοιραστείτε το περιεχόμενο: