Περιφερική Παγκρεατεκτομή & Σπληνεκτομή

Τι είναι η περιφερική παγκρεατεκτομή και σπληνεκτομή;

Η λαπαροσκοπική περιφερική παγκρεατεκτομή και σπληνεκτομή αποτελεί την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο εξαίρεσης τμήματος του σώματος και του συνόλου της ουράς του παγκρέατος και πραγματοποιείται σε περιπτώσεις καρκίνου που εντοπίζεται στο σώμα ή στην ουρά του παγκρέατος.

Πως πραγματοποιείται;

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία με τον ασθενή σε ύπτια θέση, με τη δημιουργία πέντε οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 5 έως 12 χιλιοστών (λαπαροσκοπική μέθοδος). Διά της οπής πλησίον του ομφαλού διέρχεται η οπτική κάμερα, ενώ διά των υπολοίπων οπών τοποθετούνται τα λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία. Το σώμα του παγκρέατος αποκολλάται κεντρικά από τα υποκείμενα άνω μεσεντέρια αγγεία και ακολούθως παρασκευάζεται και κινητοποιείται η ουρά του οργάνου. Εν συνεχεία, το μεγαλύτερο τμήμα του σώματος και το σύνολο της ουράς του παγκρέατος αφαιρούνται μαζί με τον σπλήνα, ενώ το εναπομείναν παγκρεατικό κολόβωμα συγκλείεται περιφερικά.

περιφερικη παγκρεατεκτομη σπληνεκτομη λαπαροσκοπικα
παγκρεατεκτομη σπληνεκτομη αφαιρεση
παγκρεατεκτομη σπληνεκτομη μετεγχειρητικα

Η λαπαροσκοπική περιφερική παγκρεατεκτομή και σπληνεκτομή αποτελεί μία εξαιρετικά τεχνική και απαιτητική χειρουργική επέμβαση. Συνεπώς, ιδιαίτερη προσοχή επιδεικνύεται:

  • Στην αποφυγή διεγχειρητικού τραυματισμού των γειτονικών «ευγενών» οργάνων, όπως η κάτω κοίλη φλέβα, η πυλαία φλέβα και τα άνω μεσεντέρια αγγεία. 
  • Στην προσεκτική σύγκλειση του περιφερικού κολοβώματος του εναπομείναντος παγκρέατος, καθώς ενδεχόμενη διαφυγή εξ’ αυτού προκαλεί τη δημιουργία παγκρεατικού συριγγίου.

Μετεγχειρητική ανάρρωση

Κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο και κατά τη διάρκεια των πρώτων 2 ημερών από τη χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς λαμβάνουν ενδοφλέβια ενυδάτωση και φαρμακευτική αγωγή.

Την 3η μετεγχειρητική ημέρα και επί ακεραιότητας του συγκλεισθέντος παγκρεατικού κολοβώματος ξεκινά η σίτιση του ασθενούς, ο οποίος εξέρχεται συνήθως της κλινικής την 5η μετεγχειρητική ημέρα.

 

Dr Konstantinos Apostolou

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας

Μοιραστείτε το περιεχόμενο: