Παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή Whipple

Εγχειρητική τεχνική

Η παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή Whipple (επέμβαση Whipple) αποτελεί την χειρουργική επέμβαση εξαίρεσης της κεφαλής του παγκρέατος, του συνόλου του δωδεκαδακτύλου, της χοληδόχου κύστης και των εξωηπατικών χοληφόρων έως το επίπεδο του κοινού ηπατικού πόρου και πραγματοποιείται σε περιπτώσεις καρκίνου του παγκρέατος που εντοπίζεται στην κεφαλή του οργάνου, καρκίνου της περιφερικής μοίρας των εξωηπατικών χοληφόρων (περιφερικό χολαγγειοκαρκίνωμα) ή καρκίνου εντοπιζόμενου πλησίον του φύματος του Vater.

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία με τον ασθενή σε ύπτια θέση, με τη δημιουργία είτε μίας κάθετης κοιλιακής τομής εκτεινόμενης ύπερθεν και κάτωθεν του ομφαλού είτε μίας λοξής τομής κάτωθεν των κατώτερων θωρακικών πλευρών. Η κεφαλή του παγκρέατος παρασκευάζεται και αποκολλάται από τα υποκείμενα άνω μεσεντέρια αγγεία και ακολούθως εκτέμνεται μαζί με το σύνολο του δωδεκαδακτύλου, τη χοληδόχο κύστη και τα εξωηπατικά χοληφόρα έως το επίπεδο του κοινού ηπατικού πόρου. Εν συνεχεία, η συνέχεια του πεπτικού συστήματος αποκαθίσταται με την πραγματοποίηση τριών αναστομώσεων στην ίδια έλικα της νήστιδας, ήτοι του στομάχου με το λεπτό έντερο (γαστρονηστιδική αναστόμωση), του κοινού ηπατικού πόρου με το λεπτό έντερο (χολοπεπτική αναστόμωση) και του παγκρεατικού πόρου με το λεπτό έντερο (παγκρεατονηστιδική αναστόμωση).

 

 

Η παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή Whipple αποτελεί μία εξαιρετικά τεχνική και βαρεία χειρουργική επέμβαση. Συνεπώς, ιδιαίτερη προσοχή επιδεικνύεται:

  • Στην αποφυγή διεγχειρητικού τραυματισμού των γειτονικών «ευγενών» οργάνων, όπως η κάτω κοίλη φλέβα, η πυλαία φλέβα και τα άνω μεσεντέρια αγγεία. 
  • Στην προσεκτική δημιουργία της χολοπεπτικής και της παγκρεατονηστιδικής αναστόμωσης, καθώς ενδεχόμενη διαφυγή τους αποτελεί μία κατάσταση ιδιαίτερα σοβαρή.

 

Μετεγχειρητικά

Κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο και κατά τη διάρκεια των πρώτων 5 ημερών από τη χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς λαμβάνουν ενδοφλέβια ενυδάτωση και φαρμακευτική αγωγή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η χορήγηση παρεντερικής (ενδοφλέβιας) διατροφής κρίνεται επιτακτική.

Την 6η μετεγχειρητική ημέρα και επί ακεραιότητας των αναστομώσεων ξεκινά η σίτιση του ασθενούς με υδαρείς τροφές, ενώ ο ασθενής εξέρχεται συνήθως της κλινικής την 8η μετεγχειρητική ημέρα.

 

Dr Konstantinos Apostolou

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας

Μοιραστείτε το περιεχόμενο: