Ορώδη Κυστικά Νεοπλάσματα

Τι είναι τα Ορώδη Κυστικά Νεοπλάσματα;

ορώδη κυστικά νεοπλάσματα του παγκρέατος (ορώδη κυσταδενώματα) (Serous Cystic Neoplasms – SCNs), σε αντίθεση με τα βλεννώδη, απαντώνται λιγότερο συχνά, με τη μέση ηλικία διάγνωσής τους να κυμαίνεται από τα 60 έως τα 70 έτη.

Παρατηρούνται 4 φορές συχνότερα στο γυναικείο συγκριτικά με το ανδρικό φύλο, ενώ δύνανται να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε τμήμα του οργάνου, συχνότερα όμως αναπτύσσονται στην κεφαλή του παγκρέατος.

Μακροσκοπικά χαρακτηρίζονται ως ευμεγέθεις, καλώς αφοριζόμενες κυστικές μάζες, με ολιγάριθμα ή πολυάριθμα εσωτερικά διαφράγματα (εικόνα μελικηρήθρας) και την παρουσία κεντρικής νέκρωσης.

Η πλειοψηφία των ορωδών κυστικών νεοπλασμάτων του παγκρέατος εμφανίζει καλοήθη βιολογική συμπεριφορά.

Ποια συμπτώματα προκαλούν;

Η νόσος εμφανίζεται κλινικά με την παρουσία μη ειδικών συμπτωμάτων και σημείων, όπως με την εμφάνιση άλγους στο επιγάστριο ή και στην οσφύ, το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από ένα αίσθημα πρόωρου κορεσμού κατά τη λήψη τροφής καθώς και από μία ανεξήγητη απώλεια σωματικού βάρους, σπανιότερα δε με την εμφάνιση ικτέρου.

ορωδες κυστικο νεοπλασμα
ορωδες νεοπλασμα ικτερος

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διαγνωστική προσέγγιση της νόσου ξεκινά με την κλινική εξέταση του ασθενούς και τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού.

Η αξονική τομογραφία αποτελεί την εξέταση εκλογής για τη διάγνωση της νόσου. Τα ορώδη κυστικά νεοπλάσματα εμφανίζουν συγκεκριμένα απεικονιστικά χαρακτηριστικά, όπως η παρουσία ολιγάριθμων ή πολυάριθμων εσωτερικών διαφραγμάτων, καθώς και κεντρικής νέκρωσης με ή χωρίς σημεία ασβεστοποίησης.

ορωδες νεοπλασμα αξονικη

Σπανιότερα, επί υπάρξεως διαγνωστικής αμφιβολίας, η διενέργεια ενδοσκοπικού υπερηχοτομογραφήματος (Endoscopic Ultrasound – EUS) με ή χωρίς τη σύγχρονη αναρρόφηση του περιεχομένου της κύστης διά λεπτής βελόνης (Fine Needle Aspiration – FNA) δύναται να προσφέρει επιπρόσθετες διαγνωστικές πληροφορίες, επιβεβαιώνοντας τη διάγνωση της νόσου.

Θεραπευτική προσέγγιση

Δεδομένης της καλοήθους βιολογικής συμπεριφοράς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η θεραπευτική αντιμετώπιση των ορωδών κυστικών νεοπλασμάτων του παγκρέατος εξατομικεύεται με βάση το μέγεθός τους, την πρόκληση ή όχι συμπτωμάτων και την ύπαρξη ή μη ύποπτων απεικονιστικών χαρακτηριστικών.

Η συντηρητική αντιμετώπιση ενδείκνυται στις περιπτώσεις μικρού μεγέθους ορωδών κυστικών νεοπλασμάτων, τα οποία δεν αναδεικνύουν ύποπτα απεικονιστικά χαρακτηριστικά και δεν προκαλούν συμπτώματα.

Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί τη θεραπεία εκλογής στις περιπτώσεις ορωδών κυστικών νεοπλασμάτων που αναδεικνύουν ύποπτα απεικονιστικά χαρακτηριστικά για ενδεχόμενη υπόκρυψη κακοήθειας, σε βλάβες που αναδεικνύουν συνεχή αύξηση του μεγέθους τους, σε βλάβες που προκαλούν συμπτώματα, καθώς και στην πλειονότητα των ορωδών κυστικών νεοπλασμάτων με μέγεθος άνω των 4 εκατοστών, καθώς αυτά χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά αυξημένες πιθανότητες πρόκλησης συμπτωμάτων ή ταχείας αύξησης του μεγέθους τους.

 

Dr Konstantinos Apostolou

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας

Μοιραστείτε το περιεχόμενο: