Οξεία Χολοκυστίτιδα

 

Η στάση της χολής εντός της χοληδόχου κύστης καθώς και η αυξημένη συγκέντρωσή της σε χοληστερόλη και χολικά άλατα αποτελούν τους κυρίαρχους προδιαθεσικούς παράγοντες καθίζησης των συστατικών της, με τελικό αποτέλεσμα το σχηματισμό χολολίθων.

Ωστόσο, η προδιάθεση κάποιων ατόμων για τη δημιουργία χολολίθων όπως και αποτελεσματικών μέτρων αποφυγής δημιουργίας τους παραμένουν υπό διερεύνηση.

 

Οι χολόλιθοι δύνανται να υπάρχουν σιωπηλά εντός της χοληδόχου κύστης για χρονικό διάστημα αρκετών ετών. Το γεγονός αυτό εξηγεί τη συχνή ανακάλυψή τους ως τυχαίο εύρημα κατά την πραγματοποίηση απεικονιστικών εξετάσεων της κοιλίας για άλλους λόγους.

 

Η μετακίνηση και η ενσφήνωση ενός χολολίθου στον κυστικό πόρο, που συνεπάγεται την απόφραξη της εκροής της χολής, για χρονικό διάστημα επαρκές για την ανάπτυξη ικανής μικροβιακής φλεγμονής της χοληδόχου κύστης, προκαλεί την ανάπτυξη της οξείας χολοκυστίτιδας.

 

 

Κλινική εικόνα

 

Η οξεία χολοκυστίτιδα χαρακτηρίζεται από την αιφνίδια έναρξη έντονου άλγους στο δεξιό υποχόνδριο, το οποίο διακόπτει την εισπνοή κατά την ψηλάφηση του δεξιού υποχονδρίου (σημείο Murphy). Το άλγος συνοδεύεται από πυρετό, ενώ σπανιότερα παρατηρούνται ναυτία και έμετος. Σε αντίθεση με τον κωλικό των χοληφόρων, το άλγος είναι συνεχές και ο ασθενής βρίσκεται συνήθως αμετακίνητος στο κρεβάτι.

 

Διαγνωστική προσέγγιση

 

Η διαγνωστική προσέγγιση του ασθενούς ξεκινά με τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού και ενδελεχούς κλινικής εξέτασης. Σημείο κλειδί στη διάγνωση της χολολιθίασης αποτελεί η ύπαρξη ιστορικού επιγαστρικού άλγους μετά συνοδού αισθήματος πληρότητας και δυσπεψίας μετά τη λήψη ενός γεύματος πλούσιου σε λιπαρά.

 

Ωστόσο, η επιβεβαίωση της διάγνωσης πραγματοποιείται με τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων της κοιλίας.

 

Το υπερηχογράφημα αποτελεί την απεικονιστική εξέταση εκλογής για τη διάγνωση της οξείας χολοκυστίτιδας, κατά την οποία η ανεύρεση παχύνσεως του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης με ή χωρίς την παρουσία υγρού πέριξ αυτής (περιχολοκυστικό υγρό) συνηγορούν υπέρ της διάγνωσης.

 

 

Θεραπευτική προσέγγιση

 

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση της οξείας χολοκυστίτιδας, καθώς εμφανίζει σημαντικότατα πλεονεκτήματα συγκριτικά με την ανοικτή χολοκυστεκτομή, όπως ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, μειωμένη διάρκεια νοσηλείας και συνεπώς ταχύτερη επιστροφή του ασθενούς στην οικία του και τις καθημερινές δραστηριότητές του.

 

Dr Konstantinos Apostolou

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας

Μοιραστείτε το περιεχόμενο: