Ολική Οισοφαγεκτομή

Εγχειρητική τεχνική

 

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία με τον ασθενή σε πλάγια κατακεκλιμμένη θέση και ξεκινά με τη διενέργεια μίας θωρακικής τομής που ακολουθείται από την παρασκευή του συνόλου του ενδοθωρακικού τμήματος του οισοφάγου μαζί με τους περιοχικούς λεμφαδένες. Εν συνεχεία, με τον ασθενή σε ύπτια θέση διενεργείται μία κάθετη κοιλιακή τομή εκτεινόμενη ύπερθεν του ομφαλού. Το κεντρικό τμήμα του στομάχου και το ενδοκοιλιακό τμήμα του οισοφάγου παρασκευάζονται και διαχωρίζονται από τον εναπομείναντα στόμαχο μαζί με τους περιοχικούς λεμφαδένες. Ακολουθεί η πραγματοποίηση μίας αριστερής πλάγιας τραχηλικής τομής, παρασκευή του τραχηλικού τμήματος του οισοφάγου, εξαίρεση του παρασκευάσματος και πραγματοποίηση της αναστόμωσης μεταξύ του τραχηλικού τμήματος του οισοφάγου και του εναπομείναντος στομάχου ενώ σε περιπτώσεις αδυναμίας αναστόμωσης του εναπομείναντος στομάχου, το τραχηλικό τμήμα του οισοφάγου αναστομώνεται με ένα αγγειούμενο τμήμα του παχέος εντέρου (εντερική διαμετάθεση).

 

Η ολική οισοφαγεκτομή αποτελεί μία ιδιαίτερα τεχνική και απαιτητική χειρουργική επέμβαση. Συνεπώς, ιδιαίτερη προσοχή επιδεικνύεται:

 

  • Στην αποφυγή διεγχειρητικού τραυματισμού των γειτονικών «ευγενών» οργάνων, όπως η καρδιά, η αορτή, ο υπεζωκότας, το πάγκρεας, ο σπλήνας και οι δομές του τραχήλου. 
  • Στην προσεκτική δημιουργία της τραχηλικής αναστόμωσης, καθώς ενδεχόμενη στένωσή της θα προκαλέσει έντονη δυσφαγία, ενώ ενδεχόμενη διαφυγή εκ της αναστόμωσης αποτελεί μία κατάσταση ιδιαίτερα σοβαρή, που εκδηλώνεται με μεσοθωρακίτιδα και σοβαρή σήψη.

Μετεγχειρητικά

 

Κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο και κατά τη διάρκεια των πρώτων 5 ημερών από τη χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς λαμβάνουν ενδοφλέβια ενυδάτωση και φαρμακευτική αγωγή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η χορήγηση παρεντερικής (ενδοφλέβιας) διατροφής κρίνεται επιτακτική.

 

Την 6η μετεγχειρητική ημέρα πραγματοποιείται έλεγχος της ακεραιότητας της αναστόμωσης μέσω πραγματοποίησης διάβασης του ανώτερου πεπτικού συστήματος και επί ακεραιότητας αυτής ξεκινά η σίτιση του ασθενούς με υδαρείς τροφές, ενώ ο ασθενής εξέρχεται συνήθως της κλινικής την 9η μετεγχειρητική ημέρα. Η σίτιση του ασθενούς συνεχίζεται με τη λήψη υδαρών και πολτωδών τροφών για χρονικό διάστημα 30 ημερών από τη χειρουργική επέμβαση, μετά την πάροδο των οποίων ο ασθενής σιτίζεται ελεύθερα ακριβώς όπως προ της χειρουργικής επέμβασης.

 

Dr Konstantinos Apostolou

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας

Μοιραστείτε το περιεχόμενο: