Οισοφαγογαστρεκτομή Ivor – Lewis
Εγχειρητική τεχνική
Η οισοφαγογαστρεκτομή κατά Ivor – Lewis αποτελεί την χειρουργική επέμβαση εξαίρεσης τμήματος του στομάχου πλησίον της οισοφαγο-γαστρικής συμβολής μετά του ενδοκοιλιακού τμήματος του οισοφάγου, καθώς και μεγάλου τμήματος του ενδοθωρακικού οισοφάγου και πραγματοποιείται σε περιπτώσεις καρκίνου του περιφερικού τμήματος του οισοφάγου που εντοπίζονται στην οισοφαγο-γαστρική συμβολή καθώς και σε περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου που εντοπίζονται στην οισοφαγο-γαστρική συμβολή.
Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία με τον ασθενή σε ύπτια θέση, με τη δημιουργία μίας κάθετης κοιλιακής τομής εκτεινόμενης ύπερθεν του ομφαλού. Το κεντρικό τμήμα του στομάχου και το ενδοκοιλιακό τμήμα του οισοφάγου παρασκευάζονται και διαχωρίζονται από τον εναπομείναντα στόμαχο μαζί με τους περιοχικούς λεμφαδένες. Εν συνεχεία, συγκλείεται η κοιλιακή τομή, ο ασθενής τοποθετείται σε θέση δεξιάς θωρακοτομής και ακολουθεί η πραγματοποίηση μίας δεξιάς θωρακικής τομής, είσοδος στο θώρακα, παρασκευή του ενδοθωρακικού τμήματος του οισοφάγου και εξαίρεση του μεγαλύτερου τμήματος αυτού μετά του ενδοκοιλιακού τμήματός του και του κεντρικού τμήματος του οισοφάγου διά της θωρακικής τομής. Ακολουθεί η διενέργεια της ενδοθωρακικής αναστόμωσης του εναπομείναντος τμήματος του οισοφάγου με αυτό του στομάχου και η σύγκλειση της θωρακικής τομής.
Η οισοφαγογαστρεκτομή κατά Ivor – Lewis αποτελεί μία ιδιαίτερα τεχνική και απαιτητική χειρουργική επέμβαση. Συνεπώς, ιδιαίτερη προσοχή επιδεικνύεται:
- Στην αποφυγή διεγχειρητικού τραυματισμού των γειτονικών «ευγενών» οργάνων, όπως η αορτή, ο υπεζωκότας, το πάγκρεας και ο σπλήνας.
- Στην προσεκτική δημιουργία της ενδοθωρακικής οισοφαγο-γαστρικής αναστόμωσης, καθώς ενδεχόμενη στένωσή της θα προκαλέσει έντονη δυσφαγία, ενώ ενδεχόμενη διαφυγή εκ της αναστόμωσης αποτελεί μία κατάσταση ιδιαίτερα σοβαρή, που εκδηλώνεται με μεσοθωρακίτιδα και σοβαρή σήψη.
Μετεγχειρητικά
Κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο και κατά τη διάρκεια των πρώτων 5 ημερών από τη χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς λαμβάνουν ενδοφλέβια ενυδάτωση και φαρμακευτική αγωγή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η χορήγηση παρεντερικής (ενδοφλέβιας) διατροφής κρίνεται επιτακτική.
Την 6η μετεγχειρητική ημέρα πραγματοποιείται έλεγχος της ακεραιότητας της αναστόμωσης μέσω πραγματοποίησης διάβασης του ανώτερου πεπτικού συστήματος και επί ακεραιότητας αυτής ξεκινά η σίτιση του ασθενούς με υδαρείς τροφές, ενώ ο ασθενής εξέρχεται συνήθως της κλινικής την 8η μετεγχειρητική ημέρα. Η σίτιση του ασθενούς συνεχίζεται με τη λήψη υδαρών και πολτωδών τροφών για χρονικό διάστημα 30 ημερών από τη χειρουργική επέμβαση, μετά την πάροδο των οποίων ο ασθενής σιτίζεται ελεύθερα ακριβώς όπως προ της χειρουργικής επέμβασης.
Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.