Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης. Συνιστά τη χειρουργική μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση των παθήσεων της χοληδόχου κύστης, όπως η χολολιθίαση και οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης.

λαπαροσκοπική-χολοκυστεκτομή

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία με τη δημιουργία 4 μικρών τομών, 5 έως 10 χιλιοστών. Ο χειρουργός πραγματοποιεί την επέμβαση με τη βοήθεια μίας οπτικής κάμερας και των λαπαροσκοπικών εργαλείων. Αρχικά, ο χειρουργός επισκοπεί το σύνολο της κοιλίας και εν συνεχεία αναγνωρίζει τη χοληδόχο κύστη καθώς και τις πιθανές συμφύσεις της με τους πέριξ ιστούς. Κατόπιν, η χοληδόχος κύστη και τα ανατομικά της στοιχεία (κυστικός πόρος και κυστική αρτηρία) παρασκευάζονται και απολινώνονται. Στη συνέχεια, ο χειρουργός αποκολλά τη χοληδόχο κύστη εκ της κοίτης της και την αφαιρεί. Συνολικά, η διάρκεια της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής δεν ξεπερνά, στις περισσότερες περιπτώσεις, τη 1 ώρα.

λαπαροσκοπικη-χολοκυστεκτομη-τομές

λαπαροσκοπικη-χολοκυστεκτομη-επέμβαση

λαπαροσκοπική-χολοκυστεκτομή-βιοψία

Χειρουργική Τεχνική “Critical View of Safety”

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί μία απαιτητική και λεπτή χειρουργική επέμβαση. Σε αυτό συμβάλλουν η στενή ανατομική σχέση της χοληδόχου κύστης με το ήπαρ, καθώς και η λεπτότητα τόσο αυτής όσο και των πέριξ ιστών.

Για το λόγο αυτό, ο χειρουργός θα πρέπει να εφαρμόζει σε κάθε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή τη χειρουργική τεχνικήcritical view of safety“. Η τεχνική “critical view of safety” αποτελεί το σημαντικότερο σημείο κατά τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Διεθνείς έρευνες έχουν αποδείξει πως συμβάλλει καθοριστικά στην αναγνώριση όλων των ανατομικών στοιχείων, ενώ παράλληλα αποτρέπει οποιοδήποτε ενδεχόμενο τραυματισμό τους

λαπαροσκοπικη-χολοκυστεκτομη-critical-view-of-safety
Λεπτομερής και προσεκτική παρασκευή του κυστικού πόρου και της κυστικής αρτηρίας, με πλήρη ορατότητα του ήπατος όπισθεν των δομών αυτών (critical-view-of-safety)

Χολοκυστεκτομή ανατομία

Κατά τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, μετά την επίτευξη του “critical view of safety”, ιδιαίτερη προσοχή επιδεικνύουμε, για την αποφυγή επιπλοκών:

  • Στην αναγνώριση και προσεκτική απολίνωση του κυστικού πόρου σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από τον κοινό ηπατικό και κοινό χοληδόχο πόρο.

Ο τραυματισμός του κοινού ηπατικού ή του κοινού χοληδόχου πόρου κατά τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί, εντούτοις, μία εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση. Η κλνική του εκδήλωση είναι, συνηθέστερα, με την εμφάνιση χολόρροιας (διαρροή χολής) ή αποφρακτικού ικτέρου (σε περιπτώσεις απολίνωσης του κοινού ηπατικού ή του κοινού χοληδόχου πόρου). Στις περιπτώσεις αυτές, συνεπώς, η επανεπέμβαση του ασθενούς είναι συνήθως επιτακτική, προς αποκατάσταση της ροής της χολής στο λεπτό έντερο.

  • Στην προσεκτική παρασκευή και απολίνωση της κυστικής αρτηρίας, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από τη δεξιά ηπατική αρτηρία.

Ο διεγχειρητικός τραυματισμός της κυστικής αρτηρίας οδηγεί σε διεγχειρητική αιμορραγία, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω επιπλοκών.

  • Στην ενδελεχή αποκόλληση της χοληδόχου κύστης εκ της ηπατικής κοίτης της.

Δια της κοίτης της χοληδόχου κύστης διέρχονται σε κάποιες περιπτώσεις επικουρικά χοληφόρα αγγεία του ήπατος που καταλήγουν εντός της κύστης. Συνεπώς, ενδεχόμενος τραυματισμός τους μπορεί να οδηγήσει σε μετεγχειρητική χολόρροια.

Πλεονεκτήματα Λαπαροσκοπικής Χολοκυστεκτομής

πλεονεκτήματα-λαπαροσκοπικής-χολοκυστεκτομήςΤη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή χαρακτηρίζουν όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου, δηλαδή:

  • Μικρές τομές
  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • Μικρή διάρκεια νοσηλείας μερικών ωρών
  • Ταχύτατη ανάρρωση
  • Ταχεία επιστροφή του ασθενούς στην οικία του καθώς και στις συνήθεις δραστηριότητές του
  • Απουσία μετεγχειρητικών ουλών

Μετεγχειρητική Περίοδος & Ανάρρωση

Η ανάρρωση των ασθενών μετά τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι ταχύτατη. Μετά την πάροδο μερικών ωρών από τη χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς νιώθουν ελάχιστο πόνο, είναι πλήρως κινητοποιημένοι, ενώ η διατροφή τους είναι ελαφριά. Το ίδιο βράδυ οι ασθενείς επιστρέφουν στην οικία τους, ενώ από το επόμενο πρωινό μπορούν να επιστρέψουν και στις καθημερινές δραστηριότητές τους.

Μετεγχειρητικά

Μετεγχειρητικά

Διατροφή μετά τη Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τις διατροφικές συνήθειες των ασθενών. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν κανονικά στις διατροφικές τους συνήθειες από την επόμενη κιόλας ημέρα της χειρουργικής επέμβασης.

 

O Γενικός Χειρουργός Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι εξειδικευμένος καθώς και με πολυετή εμπειρία στη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Επικοινωνήστε με τον ιατρό για να επωφεληθείτε των πλεονεκτημάτων της λαπαροσκοπικής χειρουργικής & να απαλλαγείτε οριστικά από τις παθήσεις της χοληδόχου κύστης.

 

καλέστε τον Δρ. Αποστόλου

Dr Konstantinos Apostolou

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας

Μοιραστείτε το περιεχόμενο: