Λαπαροσκοπική Χαμηλή Πρόσθια Εκτομή

Τι είναι η Χαμηλή Πρόσθια Εκτομή του Ορθού

Η λαπαροσκοπική χαμηλή πρόσθια εκτομή του ορθού αποτελεί την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο εξαίρεσης του σιγμοειδούς τμήματος του παχέος εντέρου (κόλου) και του μεγαλύτερου τμήματος του ορθού και πραγματοποιείται συνηθέστερα για καρκίνο που εντοπίζεται στο περιφερικό τμήμα του σιγμοειδούς κόλου ή στο ορθό, σπανιότερα δε για άλλες βλάβες των εν λόγω τμημάτων του παχέος εντέρου.

ορθο ανατομια

Εγχειρητική τεχνική

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία με τον ασθενή σε ύπτια θέση, με τη δημιουργία τεσσάρων οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 5 έως 12 χιλιοστών (λαπαροσκοπική μέθοδος), μέσω των οποίων διέρχονται τα χειρουργικά εργαλεία καθώς και η οπτική κάμερα. Ακολούθως, το περιφερικό τμήμα του εγκαρσίου κόλου και το κατιόν κόλον κινητοποιούνται, ενώ το σιγμοειδές κόλον μετά του μεγαλύτερου τμήματος του ορθού εκτέμνονται, ενώ η συνέχεια του πεπτικού συστήματος αποκαθίσταται με την πραγματοποίηση αναστόμωσης μεταξύ του κατιόντος κόλου και του ορθού κάτωθεν της ανάκαμψης του περιτοναίου.

 

λαπαροσκοπικη χαμηλη προσθια εκτομη ορθου
 

Η λαπαροσκοπική χαμηλή πρόσθια εκτομή αποτελεί μία ιδιαίτερα απαιτητική και τεχνική χειρουργική επέμβαση. Συνεπώς, ιδιαίτερη προσοχή επιδεικνύεται:

  • Στην προσεκτική αναγνώριση και απολίνωση των αγγείων του πάσχοντος τμήματος του παχέος εντέρου πλησίον της έκφυσής τους, το οποίο εγγυάται την ογκολογική ριζικότητα της χειρουργικής επέμβασης.
  • Στον προσεκτικό χειρισμό και στην ακεραιότητα του εξαιρεθέντος τμήματος του παχέος εντέρου και του ορθού και του μεσο-ορθού, στοχεύοντας στην επίτευξη ολικής εκτομής του μεσο-ορθού, η οποία ελαττώνει θεαματικά το ποσοστό πιθανής τοπικής υποτροπής της νόσου.
  • Στην προσεκτική δημιουργία της αναστόμωσης σε καλώς αγγειούμενο τμήμα του ορθού και άνευ τάσεως, καθώς ενδεχόμενη τάση των ιστών ή/και ισχαιμία της αναστόμωσης αυξάνει τον κίνδυνο διαφυγής εκ της αναστόμωσης, γεγονός που συνεπάγεται την πρόκληση περιτονίτιδας, μίας κατάστασης ιδιαίτερα σοβαρής.
  • Στον ενδελεχή έλεγχο της αναστόμωσης, όπου επί υπάρξεως παραγόντων κινδύνου για ενδεχόμενη διαφυγή, η δημιουργία μίας προσωρινής προφυλακτικής ειλεοστομίας για χρονικό διάστημα 8 – 12 εβδομάδων, προστατεύει την αναστόμωση, εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο διαφυγής εκ της αναστόμωσης.

Μετεγχειρητική περίοδος

Η λαπαροσκοπική χαμηλή πρόσθια εκτομή χαρακτηρίζεται από όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου, δηλαδή του ελάχιστου μετεγχειρητικού πόνου, της μικρής πιθανότητας δημιουργίας μετεγχειρητικής κήλης, της ταχείας ανάρρωσης και ως αποτέλεσμα της ταχείας επιστροφής του ασθενούς στην οικία του και στις συνήθεις δραστηριότητές του.

Οι ασθενείς μετά την πάροδο μερικών ωρών από την χειρουργική επέμβαση νοιώθουν ελάχιστο πόνο και είναι πλήρως κινητοποιημένοι. Μετά την πάροδο συνήθως τριών ημερών και την αποκατάσταση της εντερικής λειτουργίας, οι ασθενείς αρχίζουν να σιτίζονται, ενώ συνηθέστερα εξέρχονται της κλινικής την 5η μετεγχειρητική ημέρα σε άριστη κατάσταση.

 

Dr Konstantinos Apostolou

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας

Μοιραστείτε το περιεχόμενο: