Λαπαροσκοπική Σφηνοειδής Εκτομή Στομάχου

Εγχειρητική τεχνική

Η λαπαροσκοπική σφηνοειδής εκτομή του στομάχου αποτελεί την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο εκτομής τμήματος του στομάχου και πραγματοποιείται σε περιπτώσεις στρωματικών όγκων του στομάχου (Gastrointestinal Stromal Tumors – GIST), που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια εφαρμογής της συγκεκριμένης τεχνικής. 

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία με τον ασθενή σε ύπτια κατακεκλιμένη θέση, με τη δημιουργία τεσσάρων οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 5 έως 12 χιλιοστών (λαπαροσκοπική μέθοδος). Διά της οπής πλησίον του ομφαλού διέρχεται η οπτική κάμερα, ενώ διά των υπολοίπων οπών τοποθετούνται τα λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία. Εν συνεχεία, παρασκευάζεται και κινητοποιείται το τμήμα του στομάχου που φέρει τη βλάβη, το οποίο και εκτέμνεται σφηνοειδώς με τη χρήση κοπτοραπτικού μηχανήματος.

 

Η λαπαροσκοπική σφηνοειδής εκτομή του στομάχου αποτελεί μία τεχνική χειρουργική επέμβαση. Το γεγονός αυτό οφείλεται στους εξαιρετικά λεπτούς χειρουργικούς χειρισμούς που απαιτούνται για την πραγματοποίηση της σφηνοειδούς εκτομής, δίχως, ωστόσο, να προκληθεί στένωση του αυλού του υπολειπόμενου στομάχου. 

 

Μετεγχειρητικά

Η λαπαροσκοπική σφηνοειδής εκτομή τμήματος του στομάχου χαρακτηρίζεται από όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου, δηλαδή του ελάχιστου μετεγχειρητικού πόνου, της ταχείας ανάρρωσης και ως αποτέλεσμα της ταχείας επιστροφής του ασθενούς στην οικία του και στις συνήθεις δραστηριότητές του.

 

Οι ασθενείς μετά την πάροδο μερικών ωρών από την χειρουργική επέμβαση νοιώθουν ελάχιστο πόνο και είναι πλήρως κινητοποιημένοι. Μετά την πάροδο 48 ωρών, οι ασθενείς αρχίζουν να σιτίζονται και μετά την πάροδο 48 επιπλέον ωρών είναι σε θέση να επιστρέψουν στην οικία τους και στις καθημερινές δραστηριότητές τους.

 

Dr Konstantinos Apostolou

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας

Μοιραστείτε το περιεχόμενο: