Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή

Τι είναι η Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή

Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή αποτελεί την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο χειρουργικής αφαίρεσης της σκωληκοειδούς απόφυσης και συνιστά πλέον τη χειρουργική μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση των καλοήθων παθήσεων της σκωληκοειδούς απόφυσης, συμπεριλαμβανομένης της οξείας σκωληκοειδίτιδας

Πως πραγματοποιείται η επέμβαση

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία με τον ασθενή σε ύπτια κατακεκλιμένη θέση, με τη δημιουργία τριών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 5 έως 11 χιλιοστών (λαπαροσκοπική μέθοδος). Διά της οπής πλησίον του ομφαλού διέρχεται η οπτική κάμερα, ενώ διά των υπολοίπων οπών τοποθετούνται τα λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία. Ακολούθως αναγνωρίζεται η σκωληκοειδής απόφυση, κινητοποιείται εκ των γειτονικών ανατομικών δομών και απολινώνεται αρχικώς το μεσεντερίδιο της και ακολούθως η σκωληκοειδής απόφυση στο ύψος της συμβολής της βάσης της με το τυφλό κόλον. Στο πέρας της επέμβασης, η σκωληκοειδής απόφυση τοποθετείται εντός ενός ειδικού σάκου και εξέρχεται διαμέσου μιας εκ των οπών.

 

λαπαροσκοπικη σκωληκοειδεκτομη

Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή ενδέχεται να υποκρύπτει συγκεκριμένους κινδύνους, οι οποίοι οφείλονται στην ευθρυπτότητα των ιστών εξαιτίας της φλεγμονώδους αντίδρασης στα πλαίσια της οξείας σκωληκοειδίτιδας. Συνεπώς, ιδιαίτερη προσοχή επιδεικνύεται:

  • Στην αποκόλληση και κινητοποίηση της σκωληκοειδούς απόφυσης από τις γειτνιάζουσες φλεγμονώδεις ανατομικές δομές. Ενδεχόμενος τραυματισμός του εντέρου θα οδηγήσει σε διαφυγή εντερικού περιεχομένου εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας και κατά συνέπεια σε οξεία περιτονίτιδα, κατάσταση άκρως σοβαρή και ενδεχομένως απειλητική για τη ζωή του ασθενούς.
  • Στην απολίνωση της αρτηριακής αιμάτωσης του οργάνου και την επίτευξη άριστης αιμόστασης. Η έντονη φλεγμονή της περιοχής απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς και άριστη αιμόσταση για την αποφυγή ενδεχόμενης μετεγχειρητικής αιμορραγίας.
  • Στην απολίνωση της βάσης της σκωληκοειδούς απόφυσης στο σημείο συμβολής της με το τυφλό κόλον. Ενδεχόμενη διαφυγή περιεχομένου του παχέος εντέρου  εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας οδηγεί σε οξεία κοπρανώδη περιτονίτιδα, που συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας.

Μετεγχειρητικά

Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή χαρακτηρίζεται από όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου, δηλαδή του ελάχιστου μετεγχειρητικού πόνου, της ταχείας ανάρρωσης και ως αποτέλεσμα της ταχείας επιστροφής του ασθενούς στην οικία του και στις συνήθεις δραστηριότητές του.

 

Οι ασθενείς μετά την πάροδο μερικών ωρών από την χειρουργική επέμβαση νοιώθουν ελάχιστο πόνο, είναι πλήρως κινητοποιημένοι και το ίδιο βράδυ μπορούν να σιτισθούν κανονικά. Το επόμενο πρωινό, οι ασθενείς επιστρέφουν στην οικία τους και στις καθημερινές δραστηριότητές τους.

 

Dr Konstantinos Apostolou

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας

Μοιραστείτε το περιεχόμενο: