Λαπαροσκοπική Πρόσθια Εκτομή
Εγχειρητική τεχνική
Η λαπαροσκοπική πρόσθια εκτομή αποτελεί την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο εξαίρεσης του σιγμοειδούς τμήματος του παχέος εντέρου (κόλου) και του κεντρικού τμήματος του ορθού και πραγματοποιείται συνηθέστερα για καρκίνο του παχέος εντέρου που εντοπίζεται στο σιγμοειδές κόλον, σπανιότερα δε για άλλες βλάβες του εν λόγω τμήματος του παχέος εντέρου.
Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία με τον ασθενή σε ύπτια θέση, με τη δημιουργία τεσσάρων οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 5 έως 12 χιλιοστών (λαπαροσκοπική μέθοδος), μέσω των οποίων διέρχονται τα χειρουργικά εργαλεία καθώς και η οπτική κάμερα. Ακολούθως, το περιφερικό τμήμα του εγκαρσίου κόλου και το κατιόν κόλον κινητοποιούνται, ενώ το σιγμοειδές κόλον μετά του κεντρικού τμήματος του ορθού εκτέμνονται, ενώ η συνέχεια του πεπτικού συστήματος αποκαθίσταται με την πραγματοποίηση αναστόμωσης μεταξύ του κατιόντος κόλου και του ορθού.
Η λαπαροσκοπική πρόσθια εκτομή αποτελεί μία ιδιαίτερα απαιτητική χειρουργική επέμβαση. Συνεπώς, ιδιαίτερη προσοχή επιδεικνύεται:
- Στην προσεκτική αναγνώριση και απολίνωση των αγγείων του πάσχοντος τμήματος του παχέος εντέρου πλησίον της έκφυσής τους, το οποίο εγγυάται την ογκολογική ριζικότητα της χειρουργικής επέμβασης.
- Στην προσεκτική δημιουργία της αναστόμωσης σε καλώς αγγειούμενο τμήμα του παχέος εντέρου και άνευ τάσεως, καθώς ενδεχόμενη τάση των ιστών ή/και ισχαιμία της αναστόμωσης αυξάνει τον κίνδυνο διαφυγής εκ της αναστόμωσης, γεγονός που συνεπάγεται την πρόκληση περιτονίτιδας, μίας κατάστασης ιδιαίτερα σοβαρής.
Μετεγχειρητικά
Η λαπαροσκοπική πρόσθια εκτομή χαρακτηρίζεται από όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου, δηλαδή του ελάχιστου μετεγχειρητικού πόνου, της μικρής πιθανότητας δημιουργίας μετεγχειρητικής κήλης, της ταχείας ανάρρωσης και ως αποτέλεσμα της ταχείας επιστροφής του ασθενούς στην οικία του και στις συνήθεις δραστηριότητές του.
Οι ασθενείς μετά την πάροδο μερικών ωρών από την χειρουργική επέμβαση νοιώθουν ελάχιστο πόνο και είναι πλήρως κινητοποιημένοι. Μετά την πάροδο συνήθως δύο ημερών και την αποκατάσταση της εντερικής λειτουργίας, οι ασθενείς αρχίζουν να σιτίζονται, ενώ συνηθέστερα εξέρχονται της κλινικής την 4η μετεγχειρητική ημέρα σε άριστη κατάσταση.
Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.