Λαπαροσκοπική Μυοτομή Οισοφάγου
Τι είναι η Λαπαροσκοπική Μυοτομή Οισοφάγου
Η λαπαροσκοπική μυοτομή του οισοφάγου κατά Heller αποτελεί την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο χειρουργικής διατομής του μυϊκού τοιχώματος (μυοτομής) του κατώτερου οισοφάγου και του ανώτερου στομάχου και συνιστά πλέον τη χειρουργική μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση της αχαλασίας του οισοφάγου.
Εγχειρητική τεχνική
Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία με τον ασθενή σε ύπτια κατακεκλιμένη θέση, με τη δημιουργία πέντε οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 5 έως 12 χιλιοστών (λαπαροσκοπική μέθοδος). Διά της οπής πλησίον του ομφαλού διέρχεται η οπτική κάμερα, ενώ διά των υπολοίπων οπών τοποθετούνται τα λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία. Εν συνεχεία, παρασκευάζεται και αναγνωρίζεται το ενδοκοιλιακό τμήμα του οισοφάγου, ο οποίος και κινητοποιείται ενδοθωρακικά. Ακολούθως, διενεργείται μυοτομή του κατώτερου οισοφάγου και του ανώτερου τμήματος του στομάχου επί συνολικού μήκους έξι τουλάχιστον εκατοστών.
Η λαπαροσκοπική μυοτομή του οισοφάγου κατά Heller αποτελεί μία ιδιαίτερα απαιτητική και λεπτή χειρουργική επέμβαση. Το γεγονός αυτό οφείλεται στους εξαιρετικά λεπτούς χειρουργικούς χειρισμούς που απαιτούνται για την πραγματοποίηση της μυοτομής, δίχως ταυτόχρονα να προκληθεί τραυματισμός ή διάτρηση του υποκείμενου βλεννογόνου του οισοφάγου.
Συνεπώς, ιδιαίτερη προσοχή επιδεικνύεται:
- Στην αναγνώριση και αποφυγή τραυματισμού ή διάτρησης του υποκείμενου βλεννογόνου του οισοφάγου. Μία ενδεχόμενη διάτρηση του οισοφάγου συνιστά μία εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, που δύναται να προκαλέσει μεσοθωρακίτιδα ή περιτονίτιδα, καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε σηπτική καταπληξία (shock), η οποία συνοδεύεται από εξαιρετικά υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας.
- Στην πραγματοποίηση μίας μυοτομής επαρκούς μήκους, τουλάχιστον έξι εκατοστών. Μία μυοτομή μικρότερου μήκους θεωρείται ως ανεπαρκής και θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα στην επανεμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου (υποτροπή).
Μετεγχειρητικά
Η λαπαροσκοπική μυοτομή κατά Heller χαρακτηρίζεται από όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου, δηλαδή του ελάχιστου μετεγχειρητικού πόνου, της ταχείας ανάρρωσης και ως αποτέλεσμα της ταχείας επιστροφής του ασθενούς στην οικία του και στις συνήθεις δραστηριότητές του.
Οι ασθενείς μετά την πάροδο μερικών ωρών από την χειρουργική επέμβαση νοιώθουν ελάχιστο πόνο και είναι πλήρως κινητοποιημένοι. Μετά την πάροδο 48 ωρών, οι ασθενείς αρχίζουν να σιτίζονται και μετά την πάροδο 24 επιπλέον ωρών είναι σε θέση να επιστρέψουν στην οικία τους και στις καθημερινές δραστηριότητές τους, με την υιοθέτηση ειδικού διαιτολογίου για χρονικό διάστημα δύο μηνών.
Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.