Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική Στομάχου

Τι είναι η Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική του Στομάχου;

Η λαπαροσκοπική θολοπλαστική του στομάχου κατά Nissen αποτελεί την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο ενίσχυσης της οισοφαγο-γαστρικής συμβολής, η οποία φυσιολογικά λειτουργεί ως «βαλβίδα» αποτρέποντας την παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου εντός του οισοφάγου (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση).

Πως πραγματοποιείται;

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία με τον ασθενή σε ύπτια κατακεκλιμένη θέση, με τη δημιουργία πέντε οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 5 έως 12 χιλιοστών (λαπαροσκοπική μέθοδος). Διά της οπής πλησίον του ομφαλού διέρχεται η οπτική κάμερα, ενώ διά των υπολοίπων οπών τοποθετούνται τα λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία. Εν συνεχεία, παρασκευάζεται και αναγνωρίζεται το ενδοκοιλιακό τμήμα του οισοφάγου, ο οποίος και κινητοποιείται ενδοθωρακικά. Ακολούθως, παρασκευάζεται και κινητοποιείται πλήρως το ανώτερο τμήμα του στομάχου, το οποίο εν συνεχεία περιελίσσεται πλήρως (360º) και καθηλώνεται πέριξ του κατώτερου τμήματος του οισοφάγου, ενώ σταθεροποιείται επίσης στα σκέλη του διαφράγματος, τα οποία επίσης συμπλησιάζονται.

Κατά τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ενίσχυση της οισοφαγο-γαστρικής συμβολής, ενώ η καθήλωση της θολοπλαστικής στα σκέλη του διαφράγματος αποτρέπει ταυτόχρονα ενδεχόμενη υποτροπή της διαφραγματοκήλης.

θολοπλαστικη στομαχου λαπαροσκοπικα
 
θολοπλαστικη λαπαροσκοπικη στομαχος
 

Η λαπαροσκοπική θολοπλαστική του στομάχου κατά Nissen αποτελεί μία ιδιαίτερα τεχνική χειρουργική επέμβαση. Το γεγονός αυτό οφείλεται στους εξαιρετικά λεπτούς χειρουργικούς χειρισμούς που απαιτούνται για την πραγματοποίηση της θολοπλαστικής, δίχως, ωστόσο, να προκληθεί στένωση του κατώτερου τμήματος του οισοφάγου. Συνεπώς, ιδιαίτερη προσοχή επιδεικνύεται:

  • Στην αποφυγή δημιουργίας μίας θολοπλαστικής του στομάχου μεγάλου μήκους και αυξημένης τάσης, η οποία θα προκαλέσει στένωση του κατώτερου οισοφάγου. Μία ενδεχόμενη στένωση του αυλού του κατώτερου οισοφάγου θα οδηγήσει σε δυσφαγία και ταυτόχρονη αδυναμία ερυγών, κατάσταση ιδιαίτερα επώδυνη για τον ασθενή.  

θολοπλαστικη στενωση

  • Στην προσεκτική καθήλωση της θολοπλαστικής στα σκέλη του διαφράγματος και στον επαρκή συμπλησιασμό αυτών. Μία θολοπλαστική του στομάχου άνευ καθήλωσης στα σκέλη του διαφράγματος καθίσταται επιρρεπής σε μετανάστευσή της εντός του μεσοθωρακίου και συνεπώς σε υποτροπή της διαφραγματοκήλης.

Μετεγχειρητική περίοδος

Η λαπαροσκοπική θολοπλαστική του στομάχου κατά Nissen χαρακτηρίζεται από όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου, δηλαδή του ελάχιστου μετεγχειρητικού πόνου, της ταχείας ανάρρωσης και ως αποτέλεσμα της ταχείας επιστροφής του ασθενούς στην οικία του και στις συνήθεις δραστηριότητές του.

Οι ασθενείς μετά την πάροδο μερικών ωρών από την χειρουργική επέμβαση νοιώθουν ελάχιστο πόνο και είναι πλήρως κινητοποιημένοι. Μετά την πάροδο 24 ωρών, οι ασθενείς αρχίζουν να σιτίζονται και μετά την πάροδο 24 επιπλέον ωρών είναι σε θέση να επιστρέψουν στην οικία τους και στις καθημερινές δραστηριότητές τους, με την υιοθέτηση ειδικού διαιτολογίου για χρονικό διάστημα ενός μήνα.  

 

 

Dr Konstantinos Apostolou

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας

Μοιραστείτε το περιεχόμενο: