Λαπαροσκοπική Γαστρική Παράκαμψη (Γαστρικό Bypass)

Τι είναι το Γαστρικό Bypass;

Η λαπαροσκοπική γαστρική παράκαμψη ή bypass (Laparoscopic Roux – en – Y Gastric Bypass – LRYGB) αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική μικτού τύπου επέμβαση για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας.

Στόχος της επέμβασης είναι αφενός η δημιουργία ενός στομάχου του οποίου η χωρητικότητα θα είναι σημαντικά ελαττωμένη (περιοριστικό στοιχείο), επιτρέποντας έτσι τον περιορισμό των προσλαμβανόμενων θερμίδων εξαιτίας του κορεσμού του αισθήματος πείνας του ατόμου με τη λήψη μικρής ποσότητας τροφής και αφετέρου η επίτευξη ενός βαθμού δυσαπορρόφησης των προσλαμβανόμενων θρεπτικών συστατικών, μέσω παράκαμψης ενός τμήματος του λεπτού εντέρου (δυσαπορροφητικό στοιχείο).

Εγχειρητική τεχνική

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία λαπαροσκοπικά, με τον ασθενή σε ύπτια κατακεκλιμένη θέση, με τη δημιουργία 6 οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 5 έως 12 χιλιοστών (λαπαροσκοπική μέθοδος), διαμέσου των οποίων διέρχονται η οπτική κάμερα καθώς και τα λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία. Ακολούθως σχεδιάζεται προσεκτικά το μήκος του λεπτού εντέρου προς παράκαμψη. Ο στόμαχος εκτέμνεται εγκαρσίως με τη χρήση ειδικών συρραπτικών εργαλείων, δημιουργώντας ένα τμήμα του στομάχου μικρής χωρητικότητας, το οποίου αναστομώνεται (ενώνεται) με το περιφερικό τμήμα του λεπτού εντέρου, παρακάμπτοντας κατά αυτό τον τρόπο το προσχεδιασμένο τμήμα του λεπτού εντέρου. Τέλος, το παρακαμφθέν κεντρικό τμήμα του λεπτού εντέρου ενώνεται με το περιφερικό τμήμα αυτού σε προκαθορισμένη απόσταση από την αναστόμωση του τελευταίου με το στόμαχο.

γαστρικο bypass τομες
 
γαστρικο bypass ανατομια

Η λαπαροσκοπική γαστρική παράκαμψη αποτελεί μία ιδιαίτερα απαιτητική χειρουργική επέμβαση, που απαιτεί μεγάλη χειρουργική εμπειρία. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη δημιουργία δύο αναστομώσεων, τόσο μεταξύ του στομάχου και του λεπτού εντέρου όσο και μεταξύ των δύο τμημάτων του λεπτού εντέρου, με όλους τους ενδεχόμενους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Συνεπώς, ιδιαίτερη προσοχή επιδεικνύεται:

  • Στον προσεκτικό προεγχειρητικό σχεδιασμό του μήκους του λεπτού εντέρου προς παράκαμψη. Ενδεχόμενη παράκαμψη μικρότερου μήκους μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή δυσαπορρόφηση, ενώ παράκαμψη μεγαλύτερου μήκους από το ενδεδειγμένο οδηγεί σε έντονη δυσαπορρόφηση και μακροπρόθεσμα σε ένδεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
  • Στην ενδελεχή επισκόπηση της ακεραιότητας της αναστόμωσης του κεντρικού και του περιφερικού τμήματος του λεπτού εντέρου. Ενδεχόμενη διαφυγή περιεχομένου εκ της αναστόμωσης αποτελεί μία κατάσταση άκρως σοβαρή και ενδεχομένως απειλητική για τη ζωή.
  • Στον ενδελεχή έλεγχο της ακεραιότητας και στεγανότητας της αναστόμωσης του τμήματος του στομάχου και του λεπτού εντέρου. Ενδεχόμενη στένωση της αναστόμωσης αυτής προκαλεί δυσχέρεια στη λήψη τροφής, επιβάλλοντας σε κάποιες περιπτώσεις την επανεπέμβαση του ασθενούς.

Μετεγχειρητικά

Η λαπαροσκοπική γαστρική παράκαμψη χαρακτηρίζεται από όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου, δηλαδή του ελάχιστου μετεγχειρητικού πόνου, της ταχείας ανάρρωσης και ως αποτέλεσμα της ταχείας επιστροφής του ασθενούς στην οικία του και στις συνήθεις δραστηριότητές του.

Οι ασθενείς μετά την πάροδο μερικών ωρών από την χειρουργική επέμβαση νοιώθουν ελάχιστο πόνο και είναι πλήρως κινητοποιημένοι και λειτουργικοί. Μετά την πάροδο 48 ωρών οι ασθενείς αρχίζουν να σιτίζονται και μετά την πάροδο 24 επιπλέον ωρών είναι σε θέση να επιστρέψουν στην οικία τους και στις καθημερινές δραστηριότητές τους, με την υιοθέτηση ειδικού διαιτολογίου για χρονικό διάστημα ενός μήνα.

 

Dr Konstantinos Apostolou

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας

Μοιραστείτε το περιεχόμενο: