Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση Βουβωνοκήλης – Μηροκήλης

Εγχειρητική τεχνική

 

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση αποτελεί την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο χειρουργικής αποκατάστασης των κηλών της βουβωνικής χώρας

 

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία με τον ασθενή σε ύπτια κατακεκλιμένη θέση, με τη δημιουργία τριών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 5 έως 11 χιλιοστών (λαπαροσκοπική μέθοδος). Διά της οπής πλησίον του ομφαλού διέρχεται η οπτική κάμερα, ενώ διά των υπολοίπων οπών τοποθετούνται τα λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία.

 

 

Ακολούθως αναγνωρίζεται η κήλη, τα περιεχόμενα της οποίας παρασκευάζονται, κινητοποιούνται και ανατάσσονται εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας. Εν συνεχεία, το ευένδοτο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος ενισχύεται με την τοποθέτηση πλέγματος, το οποίο συμβάλει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής ισχύος των κοιλιακών τοιχωμάτων δίχως την δημιουργία τάσης στους ιστούς.

 

 

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση των κηλών της βουβωνικής χώρας ενδέχεται να υποκρύπτει συγκεκριμένους κινδύνους, οι οποίοι οφείλονται στη στενή ανατομική σχέση των ευένδοτων σημείων προβολής της κήλης και των πέριξ καίριων ανατομικών δομών. Συνεπώς, ιδιαίτερη προσοχή επιδεικνύεται:

 

  • Στην αναγνώριση, προσεκτική παρασκευή και αποφυγή τραυματισμού των εν τω βάθει κάτω επιγάστριων αγγείων. Ενδεχόμενος τραυματισμός τους θα προκαλέσει αιμορραγία, η οποία δύναται να ελεγχθεί αλλά αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών εξαιτίας του περιορισμού της όρασης του χειρουργού.
  • Στην αναγνώριση και αποφυγή τραυματισμού των μηριαίων αγγείων. Ενδεχόμενος τραυματισμός του θα προκαλέσει μεγάλη αιμορραγία, η οποία είναι δύσκολο να ελεγχθεί λαπαροσκοπικά και ενδεχομένως απαιτήσει τη μετατροπή της επέμβασης σε ανοικτή αποκατάσταση. 
  • Στην προσεκτική καθήλωση του πλέγματος σε επαρκή απόσταση από τα νεύρα που διέρχονται από την ανατομική αυτή περιοχή.  Πιθανός τραυματισμός κάποιου εκ των νεύρων της περιοχής θα οδηγήσει σε μετεγχειρητική νευραλγία, η οποία εκδηλώνεται με την εμφάνιση συνεχούς άλγους που διαρκεί για άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα και περιορίζει τον ασθενή από τις συνήθεις δραστηριότητές του.

Μετεγχειρητικά

 

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση χαρακτηρίζεται από όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου, δηλαδή του ελάχιστου μετεγχειρητικού πόνου, της ταχείας ανάρρωσης και ως αποτέλεσμα της ταχείας επιστροφής του ασθενούς στην οικία του και στις συνήθεις δραστηριότητές του.

 

Οι ασθενείς μετά την πάροδο μερικών ωρών από την χειρουργική επέμβαση νοιώθουν ελάχιστο πόνο, είναι πλήρως κινητοποιημένοι και το ίδιο βράδυ μπορούν να σιτισθούν κανονικά. Το επόμενο πρωινό, οι ασθενείς επιστρέφουν στην οικία τους και στις καθημερινές δραστηριότητές τους.

 

Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν την άρση βάρους μεγαλύτερου των πέντε κιλών καθώς και την πραγματοποίηση οποιασδήποτε βαριάς χειρωνακτικής εργασίας για χρονικό διάστημα δύο μηνών, έως ότου δηλαδή ολοκληρωθεί η πλήρης επιθηλιοποίηση του πλέγματος και συνεπώς η αποκατάσταση της φυσιολογικής ισχύος των κοιλιακών τοιχωμάτων. 

 

Dr Konstantinos Apostolou

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας

Μοιραστείτε το περιεχόμενο: