Κύστη Κόκκυγος

Τι είναι η κύστη κόκκυγος;

Η κύστη του κόκκυγος ή τριχοφωλεακή κύστη εμφανίζεται στην περιοχή του κόκκυγα. Πιο συγκεκριμένα, η κύστη κόκκυγος παρουσιάζεται στη γλουτιαία σχισμή (ανάμεσα στους γλουτούς) και παρουσιάζεται κλινικά είτε ως μία οξεία κατάσταση, όπως το απόστημα, είτε ως μία χρόνια φλεγμονή της κοκκυγικής χώρας.

Κύστη κόκκυγος – Αίτια εμφάνισης & Προδιαθεσικοί παράγοντες

Η κύστη κόκκυγος είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις και εμφανίζεται συνηθέστερα στους άνδρες νεαρής ηλικίας. Ο μηχανισμός πρόκλησής της συνίσταται στη διείσδυση των τριχών και των μικροβίων της περιοχής μέσα στο δέρμα, ως αποτέλεσμα της συνεχούς τριβής των γλουτών. Η τριβή των γλουτών προκαλεί την εμφάνιση φλεγμονής στην περιοχή, η οποία, ωστόσο, μπορεί να αποφευχθεί με αποτρίχωση της περιοχής.

Κύστη Κόκκυγος desktop Κύστη Κόκκυγος mobile

Κλινική εικόνα

Η κύστη του κόκκυγος πρωτοεμφανίζεται συνηθέστερα ως ένα οξύ απόστημα της κοκκυγικής χώρας που συνοδεύεται από:

  • έντονο πόνο
  • οίδημα
  • ερυθρότητα και θερμότητα
  • συνύπαρξη πυρετού (πιο σπάνια)

κυστη κοκκυγα

Το απόστημα που σχηματίζεται ακολουθείται, συνηθέστερα, από την αυτόματη παροχέτευσή του προς το δέρμα. Η παροχέτευση αυτή  συνοδεύεται από την εκροή δύσοσμου πυώδους ή και οροαιματηρού υγρού.

Η αυτόματη παροχέτευση του αποστήματος, ωστόσο, συνοδεύεται συνήθως από τη δημιουργία ενός ή και περισσοτέρων συριγγίων (τριχοφωλεακό συρίγγιο). Το συρίγγιο αυτό αναπτύσσεται αθόρυβα και δύναται να συνυπάρχει επί σειρά ετών δίχως να γίνει αντιληπτό από τον ασθενή.

Σπανιότερα, εντούτοις, η κύστη κόκκυγα μπορεί να εμφανισθεί ως μία χρόνια φλεγμονή της κοκκυγικής χώρας. Στην περίπτωση αυτή, η νόσος προκαλεί ένα χρόνιο, ήπιο άλγος στην περιοχή (κοκκυγοδυνία). Το εν λόγω άλγος επιδεινώνεται, χαρακτηριστικά, από την παρατεταμένη καθιστική στάση του ατόμου.

Η λεπτομερής λήψη του ιστορικού του ασθενούς σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση μπορεί να οδηγήσει εύκολα στη διάγνωση της κύστης του κόκκυγος.

Θεραπεία της κύστης κόκκυγος

Η θεραπευτική προσέγγιση της κύστης του κόκκυγος θα πρέπει να εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή, με βάση τη χρονιότητα ή μη των συμπτωμάτων καθώς και την ύπαρξη ή μη συριγγίων.

Σε ασθενείς με οξύ απόστημα της κοκκυγικής χώρας, η χειρουργική διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος είναι η προσέγγιση εκλογής. Η επέμβαση συνοδεύεται από την άμεση ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο και τα συμπτώματα της οξείας φλεγμονής. Μετά την πλήρη υποχώρηση της φλεγμονής, οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να επανεξετάζονται τακτικά, εξαιτίας της υψηλής πιθανότητας ανάπτυξης συριγγίων.

Επί απουσίας συριγγίων, η χειρουργική αφαίρεση της κύστης του κόκκυγος με τη χρήση νυστεριού (κλασική μέθοδος) ή ψαλιδιού υπερήχων (νεότερη μέθοδος) είναι οι κατάλληλες θεραπείες εκλογής. Ο χειρουργικός καυτηριασμός της κύστης κόκκυγος με Laser αποτελεί την πλέον σύγχρονη, ασφαλή, ανώδυνη καθώς και οριστική θεραπεία.

Αντιθέτως, επί υπάρξεως συριγγίων, η εξαίρεση της κύστεως πρέπει να συνοδεύεται από σύγχρονη εξαίρεση ή καυτηριασμό των συριγγίων με Laser. Η αντιμετώπιση της κύστης με τη χρήση συσκευής Laser γίνεται με τοπική αναισθησία καθώς και ήπια καταστολή.

Για τους ασθενείς που προσέρχονται με εικόνα χρόνιας φλεγμονής και που ο πόνος περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητές τους και αλλοιώνει την ποιότητα ζωής τους, ο χειρουργικός καυτηριασμός της κύστεως καθώς και των ενδεχόμενων συριγγίων της με Laser απαλλάσσει οριστικά τους ασθενείς από τα συμπτώματά τους.

Μετεγχειρητική πορεία & φροντίδα

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών επιστρέφει στην οικία μερικές ώρες μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Επίσης, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν και στις καθημερινές δραστηριότητές τους  από την επόμενη κιόλας ημέρα.

Η καθημερινή φροντίδα και αλλαγή του τραύματος είναι, ωστόσο, επιτακτική μετά από τη  χειρουργική επέμβαση. Οι αλλαγές, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις χειρουργικής εξαίρεσης, ενδέχεται να πραγματοποιηθούν είτε στο ιατρείο είτε στην οικία του ασθενούς. Φυσικά, οι αλλαγές του τραύματος γίνονται πάντοτε σε συνεννόηση με τον χειρουργό.

 

Ο Δρ. Κωσταντίνος Αποστόλου,  αριστούχος απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έμπειρος γενικός χειρουργός, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία για την άμεση αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος.

Dr Konstantinos Apostolou

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας

Μοιραστείτε το περιεχόμενο: