Κύστη Κόκκυγος

Η κύστη του κόκκυγος ή τριχοφωλεακή κύστη εμφανίζεται στην περιοχή του κόκκυγα στη γλουτιαία σχισμή (ανάμεσα στους γλουτούς) και παρουσιάζεται κλινικά είτε ως μία οξεία κατάσταση, όπως το απόστημα, είτε ως μία χρόνια φλεγμονή της κοκκυγικής χώρας

 

 

Αποτελεί μία ιδιαίτερα συχνή πάθηση και εμφανίζεται συνηθέστερα στους άνδρες νεαρής ηλικίας. Ο μηχανισμός πρόκλησης της κύστης κόκκυγος συνίσταται στη διείσδυση των τριχών και των μικροβίων της περιοχής κάτωθεν του δέρματος ως αποτέλεσμα της συνεχούς τριβής των γλουτών κατά τις κινήσεις, γεγονός που προκαλεί την εμφάνιση φλεγμονής.

 

Κυρίαρχοι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση της νόσου αποτελούν το ανδρικό φύλο, η έντονη τριχοφυΐα της περιοχής και του σώματος, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή.

 

Κλινική εικόνα

 

Η κύστη του κόκκυγος πρωτοεμφανίζεται συνηθέστερα ως ένα οξύ απόστημα της κοκκυγικής χώρας που συνοδεύεται από έντονο πόνο, οίδημα, ερυθρότητα και θερμότητα, ενώ σπανιότερα μπορεί να συνυπάρχει και πυρετός. Η κλινική εικόνα του οξέος αυτού αποστήματος συνηθέστερα ακολουθείται από την αυτόματη παροχέτευσή του προς το δέρμα, η οποία συνοδεύεται από την εκροή δύσοσμου πυώδους ή και οροαιματηρού υγρού.

 

Η αυτόματη παροχέτευση του αποστήματος συνοδεύεται συνηθέστερα από τη δημιουργία ενός ή και περισσοτέρων συριγγίων με το δέρμα (τριχοφωλεακό συρίγγιο), το οποίο αναπτύσσεται αθόρυβα και δύναται να συνυπάρχει επί σειρά ετών δίχως να γίνει αντιληπτό από τον ασθενή.

 

Σπανιότερα, η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται ως μία χρόνια φλεγμονή της κοκκυγικής χώρας που προκαλεί ένα χρόνιο, ήπιο άλγος στην περιοχή (κοκκυγοδυνία), ειδικότερα κατά την παρατεταμένη καθιστική θέση του ατόμου.

 

Θεραπευτική προσέγγιση

 

Η θεραπευτική προσέγγιση της κύστης του κόκκυγος θα πρέπει να εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή, με βάση τη χρονιότητα ή μη των συμπτωμάτων και την ύπαρξη ή μη συριγγίων.

 

Σε ασθενείς που παρουσιάζονται με ένα οξύ απόστημα της κοκκυγικής χώρας, η χειρουργική διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος είναι η προσέγγιση εκλογής και συνοδεύεται από την άμεση ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο και όλα τα συμπτώματα της οξείας φλεγμονής. Μετά την πλήρη υποχώρηση της οξείας φλεγμονής, οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να επανεξετασθούν σε τακτική βάση για τη διερεύνηση της περιοχής για την ύπαρξη ή μη συριγγίων της νόσου.

 

Επί απουσίας συριγγίων, η χειρουργική εξαίρεση της κύστης του κόκκυγος με τη χρήση νυστεριού (κλασική μέθοδος) ή ψαλιδιού υπερήχων (νεότερη μέθοδος) ή ο χειρουργικός καυτηριασμός με τη χρήση συσκευής Laser αποτελεί την ενδεδειγμένη οριστική θεραπεία του ασθενούς, ενώ επί υπάρξεως συριγγίων η εξαίρεση της κύστεως θα πρέπει να συνοδεύεται από σύγχρονη εξαίρεση ή καυτηριασμό των συριγγίων της νόσου με τη χρήση συσκευής Laser.

 

Για τους ασθενείς που προσέρχονται με εικόνα χρόνιας φλεγμονής της κοκκυγικής χώρας και που ο συνοδός πόνος περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητές τους και αλλοιώνει την ποιότητα της ζωής τους, ο χειρουργικός καυτηριασμός με συσκευή Laser ή η χειρουργική εξαίρεση της κύστεως και των ενδεχόμενων συριγγίων της απαλλάσσουν οριστικά τον ασθενή από τα συμπτώματά του.

 

Μετεγχειρητική πορεία & φροντίδα

 

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών επιστρέφει στην οικία μερικές ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση και στις καθημερινές δραστηριότητες την αμέσως επόμενη ημέρα.

 

Η καθημερινή φροντίδα και αλλαγή του χειρουργικού τραύματος κρίνεται επιτακτική, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις χειρουργικής εξαίρεσης της κύστεως και ενδέχεται να πραγματοποιηθεί είτε στο ιατρείο είτε στην οικία του ασθενούς από τους οικείους του, πάντοτε σε συνεννόηση με τον χειρουργό.

 

Dr Konstantinos Apostolou

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας

Μοιραστείτε το περιεχόμενο: