Καρκίνος Παραθυρεοειδούς Αδένα
Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του παραθυρεοειδούς αδένα και που οφείλεται;
Ο καρκίνος του παραθυρεοειδούς αδένα αποτελεί μία εξαιρετικά σπάνια νόσο, η οποία δύναται να εμφανιστεί είτε σποραδικά, είτε στα πλαίσια κάποιου κληρονομικού γενετικού συνδρόμου.
Ο καρκίνος του παραθυρεοειδούς αδένα είναι υπεύθυνος για < 1% των περιπτώσεων πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού. Η πλειοψηφία των παραθυρεοειδικών καρκινωμάτων (90%) είναι ορμονικά λειτουργικά, αφού παράγουν και εκκρίνουν μεγάλες ποσότητες παραθορμόνης.
Κλινική εικόνα
Ο καρκίνος του παραθυρεοειδούς αδένα εκδηλώνεται κλινικά με τα κλασικά συμπτώματα και σημεία του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού. Ωστόσο, το σύνολο των συμπτωμάτων και σημείων της νόσου είναι εξαιρετικά οξυμένα. Υψηλά είναι, επίσης, και τα επίπεδα παραθορμόνης και ασβεστίου αίματος, συγκριτικά με τις περιπτώσεις πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού που οφείλονται σε καλοήθεις παθήσεις των παραθυρεοειδών αδένων. Επιπρόσθετα, η πλειοψηφία των ασθενών εμφανίζει ένα συνδυασμό των κλασικών συμπτωμάτων του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού κατά τη διάγνωση της νόσου.
Διαγνωστική προσέγγιση
Η διαγνωστική προσέγγιση της νόσου ξεκινά με τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού και ενδελεχούς κλινικής εξέτασης του ασθενούς.
Σημείο κλειδί στη διάγνωση αποτελεί ο αποκλεισμός άλλων αιτίων που προκαλούν αύξηση στα επίπεδα ασβεστίου και παραθορμόνης αίματος, οι οποίες ενδέχεται να μιμούνται κλινικά και εργαστηριακά τον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό (οικογενής υποασβεστιουρική υπερασβεστιαιμία – FHH).
Η κλινική εκδήλωση του καρκίνου παραθυρεοειδούς αδένα με τα συμπτώματα και σημεία του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού καθιστά ιδιαίτερα δυσχερή την προεγχειρητική επιβεβαίωση της διάγνωσης. Στο γεγονός αυτό, και αντίθετα με τον καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα, έρχεται να προστεθεί και η αντένδειξη για τη διενέργεια προεγχειρητικής διαδερμικής βιοψίας διά λεπτής βελόνης (Fine Needle Aspiration Biopsy– FNAB). Ο συγκεκριμένος τύπος βιοψίας δεν ενδείκνυται εξαιτίας:
- του κινδύνου διασποράς της νόσου
- της περιορισμένης ακρίβειας στη διάγνωση μεταξύ καλοήθους και κακοήθους νόσου
Συνεπώς, η οριστική διάγνωση του καρκίνου του παραθυρεοειδούς αδένα τίθεται με την ανεύρεση διήθησης των γειτονικών ανατομικών δομών κατά τη χειρουργική θεραπεία της νόσου.
Θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου παραθυρεοειδούς αδένα
Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία δεν συμβάλλουν αποτελεσματικά στον έλεγχο της νόσου.
Η χειρουργική θεραπεία συνίσταται στην εξαίρεση του πάσχοντος παραθυρεοειδούς αδένα μετά των γειτονικών διηθημένων ανατομικών δομών επί υγιών ορίων. Στην προσπάθεια επίτευξης υγιών εγχειρητικών ορίων εκτομής και εξαιτίας της στενής ανατομικής σχέσης του παραθυρεοειδούς αδένα με το σύστοιχο λοβό του θυρεοειδούς αδένα, συχνότατα εκτελείται σύγχρονη ημιθυρεοειδεκτομή. Αντίθετα, η ανεύρεση ύποπτων ή διηθημένων από τη νόσο τραχηλικών λεμφαδένων θα πρέπει να συνοδεύεται από τη χειρουργική εξαίρεσή τους.
Για τον καρκίνο παραθυρεοειδούς αδένα, ο ρόλος του προφυλακτικού λεμφαδενικού καθαρισμού ως συμπληρωματικό στοιχείο της χειρουργικής εξαίρεσης του πάσχοντος παραθυρεοειδούς αδένα αποτελεί «γκρίζα ζώνη» στη διεθνή βιβλιογραφία. Πιο αναλυτικά, οι μελέτες παρουσιάζουν αντικρουόμενα αποτελέσματα, όσον αφορά σε πιθανό πλεονέκτημα επιβίωσης από την προσθήκη του στην ενδεδειγμένη χειρουργική θεραπεία.
Σημασία του μετεγχειρητικού ελέγχου
Παρά την επιθετικότητα της νόσου, η ορθή και έγκαιρη χειρουργική θεραπεία εγγυάται την επίτευξη πενταετούς επιβίωσης στο 85% των ασθενών. Δεδομένης της κακοήθους φύσεως και της τάσης της νόσου να υποτροπιάζει, καίριος παραμένει ο ρόλος της μετεγχειρητικής παρακολούθησης του ασθενούς.
Ο μετεγχειρητικός έλεγχος των ασθενών με καρκίνο παραθυρεοειδούς αδένα συμβάλλει στην έγκαιρη ανίχνευση ενδεχόμενης υποτροπής. Ο έλεγχος αυτός πραγματοποιείται με τη μέτρηση των επιπέδων παραθορμόνης και ασβεστίου στο αίμα, όπως και με τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων του τραχήλου.
Τέλος, σε περιπτώσεις περιορισμένης υποτροπής της νόσου, η χειρουργική εξαίρεση έχει επιστημονικά αποδειχθεί πως βελτιώνει το προσδόκιμο του ασθενούς. Στις περιπτώσεις αυτές, η χειρουργική εξαίρεση θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνον όταν πληρούνται συγκεκριμένες ενδείξεις.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Αποστόλου, έμπειρος Γενικός Χειρουργός με εξειδικεύσεις στη Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων και στη Χειρουργική Ογκολογία, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και να σας κατευθύνει προς την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου παραθυρεοειδούς αδένα.
Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.