Αχαλασία Οισοφάγου

Τι είναι η αχαλασία οισοφάγου;

Η αχαλασία του οισοφάγου αποτελεί μία επίκτητη διαταραχή της κινητικότητας του οισοφάγου και του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Η νόσος εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες νεαρής ηλικίας, ενώ η συχνότητά της ανέρχεται σε 6 περιπτώσεις ανά 100.000 ανθρώπους ανά έτος.

Η αχαλασία οισοφάγου χαρακτηρίζεται από τη διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας των λείων μυϊκών ινών του τοιχώματος του οισοφάγου και του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, με αποτέλεσμα την ελλειπή σύσπαση του σώματος του οισοφάγου και την ανεπαρκή χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα κατά την κατάποση.

αχαλασια οισοφαγου

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η μακρόχρονη πορεία της νόσου συσχετίζεται με αυξημένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου, με επιστημονικές μελέτες να αναδεικνύουν την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου στο 8% των ασθενών με αχαλασία του οισοφάγου διάρκειας 20 ετών.

Κλινική εικόνα

Η νόσος εμφανίζεται κλινικά με την κλασική τριάδα των συμπτωμάτων της, τα οποία περιλαμβάνουν τη δυσφαγία, τις αναγωγές των τροφών και την σταδιακή απώλεια βάρους, συμπτώματα που δύνανται να συνυπάρχουν με το αίσθημα οπισθοστερνικού καύσου και το βήχα κατά τη διάρκεια της νύκτας. 

Η δυσφαγία εμφανίζει ένα παράδοξο πρότυπο, εμφανίζεται δηλαδή αρχικώς στα υγρά και με την πάροδο των ετών αφορά και στα στερεά τρόφιμα (παράδοξη δυσφαγία), σε αντίθεση με τη δυσφαγία που εμφανίζεται σε ασθενείς με καρκίνο του οισοφάγου, η οποία εμφανίζεται αρχικώς στα στερεά τρόφιμα και ακολούθως στα υγρά.

Διαγνωστική προσέγγιση

Η διαγνωστική προσέγγιση της νόσου ξεκινά με τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού και ενδελεχούς κλινικής εξέτασης, τα οποία συχνά αποκαλύπτουν την ύπαρξη της νόσου.

Ωστόσο, η επιβεβαίωση της διάγνωσης τίθεται με τη πραγματοποίηση διαφόρων εξετάσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται:

  • Μανομετρία του οισοφάγου (μέτρηση των ενδοαυλικών πιέσεων), η οποία αποτελεί την εξέταση εκλογής για τη διάγνωση της νόσου και για τον αποκλεισμό άλλων διαταραχών της κινητικότητας του οισοφάγου.
  • Ενδοσκόπηση οισοφάγου και στομάχου (οισοφαγογαστροσκόπηση), η οποία αποκαλύπτει την ενδεχόμενη ύπαρξη οισοφαγίτιδας ή καρκίνου του οισοφάγου.
  • Απεικόνιση του οισοφάγου και του στομάχου μετά την κατάποση σκιαγραφικής ουσίας (διάβαση του ανώτερου πεπτικού), η οποία σε κάποιες περιπτώσεις συμβάλλει στη διάγνωση της νόσου.

Θεραπευτική προσέγγιση

Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί τη θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση της αχαλασίας του οισοφάγου και στοχεύει στην ελάττωση του μυϊκού τόνου του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα.

Η λαπαροσκοπική μυοτομή κατά Heller αποτελεί τη σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο εκλογής για τη θεραπεία της νόσου, η οποία απαλλάσσει το σύνολο των ασθενών από τα συμπτώματα της νόσου, αποκαθιστώντας έτσι την ποιότητα της ζωής τους.

 

Dr Konstantinos Apostolou

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας

Μοιραστείτε το περιεχόμενο: