Αιμορροΐδοπάθεια

Αιμορροΐδες και αιμορροϊδοπάθεια

Οι αιμορροΐδες αποτελούν ένα φυσιολογικό πλέγμα από αγγεία (αρτηρίες και φλέβες) στην περιοχή του πρωκτού και «στηρίζονται» σε ένα σκελετό από κολλαγόνο (ινοελαστικό ιστό) και λείες μυϊκές ίνες. Η διόγκωση των αιμορροΐδων προκαλεί μια κατάσταση που ονομάζεται αιμορροϊδοπάθεια.

Τύποι των αιμορροΐδων

Αναλόγως του σημείου που εντοπίζονται, διακρίνονται στις εσωτερικές αιμορροΐδες και στις εξωτερικές αιμορροΐδες.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες εντοπίζονται πάνω από την οδοντωτή γραμμή, ενώ καλύπτονται από τον βλεννογόνο του εντέρου (εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου). Αντιθέτως, οι εξωτερικές αιμορροΐδες εντοπίζονται κάτωθεν της οδοντωτής γραμμής και καλύπτονται από το δέρμα του πρωκτού.

 

αιμορροϊδες

Λειτουργία των αιμορροΐδων

Από λειτουργικής άποψης, οι εσωτερικές αιμορροΐδες δρουν ως μικρά εσωτερικά «μαξιλαράκια του πρωκτού» και σε συνδυασμό πάντοτε με τους σφιγκτήρες μύες, συμβάλλουν  στη διατήρηση της εγκράτειας του πρωκτού και συνεπώς στον έλεγχο των κενώσεων. Με αλλά λόγια, οι εσωτερικές αιμορροΐδες αποτελούν μέρος της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού.

Αιμορροΐδοπάθεια: Αίτια εμφάνισης

Όλες οι καταστάσεις που προκαλούν χρόνια αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, όπως η δυσκοιλιότητα, η εγκυμοσύνη ή ο χρόνιος βήχας (στα πλαίσια χρόνιας πνευμονικής νόσου) έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης στο αιμορροϊδικό πλέγμα. Η αυξημένη αυτή πίεση, λοιπόν, έχει ως συνέπεια τη συνεχή διόγκωση και τη σταδιακή εκφύλιση του υποκείμενου ινοελαστικού σκελετού. Έτσι, λοιπόν, προκαλείται η αιμορροϊδοπάθεια.

πονος πρωκτος

Κλινική εικόνα

Η αιμορροϊδοπάθεια συνοδεύεται από συγκεκριμένα συμπτώματα και σημεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

 • η αιμορραγία από το ορθό
 • το αίσθημα βάρους στη περιοχή του πρωκτού
 • η πρόπτωση (εξωτερίκευση των αιμορροΐδων)
 • το ψηλαφητό μόρφωμα στην περιοχή του πρωκτού
 • ο κνησμός στην περιοχή του πρωκτού

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί πως ο πόνος δεν αποτελεί σύνηθες σύμπτωμα της αιμορροϊδοπάθειας. Ωστόσο, ο πόνος μπορεί να εμφανισθεί στην περίπτωση θρόμβωσης:

 • μίας προπίπτουσας εσωτερικής αιμορροΐδας, η οποία αποτελεί μία επείγουσα κατάσταση και χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.
 • μίας εξωτερικής αιμορροΐδας, με τον πόνο να υποχωρεί αυτόματα εντός μερικών ημερών, εάν ο θρόμβος δεν αφαιρεθεί χειρουργικά.

Η εμφάνιση αιμορραγίας από το ορθό, ακόμη και επί εδάφους αιμορροϊδοπάθειας, δεν θα πρέπει να αποδίδεται αποκλειστικά στην αιμορροϊδική νόσο, πριν τον αποκλεισμό άλλων αιτίων του φαινομένου.

Αιμορροϊδοπαθεια αιμα Αιμορροϊδοπαθεια αιμα mobile

Η διερεύνηση αυτή στοχεύει στον αποκλεισμό άλλων, ενδεχομένως κρίσιμων, αιτίων αιμορραγίας από το ορθό, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού.

Αιμορροϊδοπάθεια: Βαθμοί

Η εσωτερική αιμορροϊδοπάθεια ταξινομείται, αναλόγως της βαρύτητάς της, στους ακόλουθους βαθμούς:

 • 1ου Βαθμού αιμορροϊδοπάθεια

Παρουσιάζεται με αιμορραγία αλλά όχι με πρόπτωση.

 • 2ου Βαθμού αιμορροϊδοπάθεια

Παρουσιάζεται με πρόπτωση, η οποία ανατάσσεται αυτόματα. Μπορεί, ωστόσο, να συνυπάρχει αιμορραγία.

 • 3ου Βαθμού αιμορροϊδοπάθεια

Παρουσιάζεται με πρόπτωση, η οποία ανατάσσεται μηχανικά (με τη βοήθεια του χεριού). Και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να συνυπάρχει αιμορραγία.

 • 4ου Βαθμού αιμορροϊδοπάθεια

Παρουσιάζεται με μόνιμη πρόπτωση που δεν ανατάσσεται. Συνυπάρχει συνήθως αιμορραγία.

Αιμορροΐδοπάθεια βαθμοι

 

Θεραπευτική προσέγγιση

Η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας περιλαμβάνει τη συντηρητική καθώς και τη χειρουργική προσέγγιση και εξατομικεύεται με βάση:

 • Το βαθμό της αιμορροϊδοπάθειας και το μέγεθος των αιμορροΐδων
 • Τη συχνότητα καθώς και την ένταση των συμπτωμάτων 

Συντηρητική θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία ενδείκνυται σε ασθενείς με 1ου ή 2ου βαθμού αιμορροϊδοπάθεια και περιλαμβάνει:

 • Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα καθώς και λαχανικά
 • Υπακτικά φάρμακα σε περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας
 • Τοπικές κρέμες
 • Φλεβοτονική φαρμακευτική αγωγή

Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας ενδείκνυται επί αποτυχίας των συντηρητικών μεθόδων αντιμετώπισης της νόσου. Επίσης, ενδείκνυται επί επιμονής ή επιδείνωσης των συμπτωμάτων της.

Η χειρουργική θεραπεία εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή με βάση το βαθμό της αιμορροϊδοπάθειας καθώς και το μέγεθος των αιμορροΐδων και περιλαμβάνει τις ακόλουθες μεθόδους:

Ενδείκνυται σε ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια έως και 3ου βαθμού, συνηθέστερα, ωστόσο, έως 2ου βαθμού.

Είναι κατάλληλη για ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια οποιουδήποτε βαθμού, συνηθέστερα, ωστόσο, έως και 3ου βαθμού.

Ενδείκνυται σε ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια έως και 3ου βαθμού.

 • Κλασική αιμορροϊδεκτομή (Milligan – Morgan & Ferguson)

Ενδείκνυται σε ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια οποιουδήποτε βαθμού, συνηθέστερα, ωστόσο, επί 3ου ή 4ου βαθμού.

 

Αν οι αιμορροΐδες σας ταλαιπωρούν, επικοινωνήστε με το Γενικό Χειρουργό, Δρ. Κωνσταντίνο Αποστόλου. Ο ιατρός διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, ενώ έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων αιμορροϊδοπηξίας και αιμορροΐδεκτομής. 

Dr Konstantinos Apostolou

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας

Μοιραστείτε το περιεχόμενο: