Αιμορροΐδοπάθεια

Οι αιμορροΐδες αποτελούν ένα πλέγμα από αγγεία (αρτηρίες και φλέβες) στην περιοχή του πρωκτού, οι οποίες «στηρίζονται» σε ένα σκελετό από κολλαγόνο (ινοελαστικό ιστό) και λείες μυϊκές ίνες. Αναλόγως της εντόπισής τους διακρίνουμε τις εσωτερικές αιμορροΐδες και τις εξωτερικές αιμορροΐδες.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες εντοπίζονται άνωθεν της οδοντωτής γραμμής και καλύπτονται από τον βλεννογόνο του εντέρου (εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου στο όριο με τον πρωκτό), ενώ οι εξωτερικές αιμορροΐδες εντοπίζονται κάτωθεν της οδοντωτής γραμμής και καλύπτονται από το δέρμα του πρωκτού.

Από λειτουργικής άποψης, οι εσωτερικές αιμορροΐδες δρουν ως μικρά εσωτερικά «μαξιλαράκια του πρωκτού», συμβάλλοντας, σε συνδυασμό πάντοτε με τους σφιγκτήρες μύες, στη διατήρηση της εγκράτειας του πρωκτού και κατά συνέπεια στον έλεγχο των κενώσεων. Με αλλά λόγια οι εσωτερικές αιμορροΐδες αποτελούν μέρος της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού.

Όλες οι καταστάσεις που προκαλούν μία χρόνια αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, όπως η δυσκοιλιότητα, η εγκυμοσύνη ή ο χρόνιος βήχας (στα πλαίσια χρόνιας πνευμονικής νόσου) έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης και στο αιμορροϊδικό πλέγμα, με συνέπεια τη συνεχή διόγκωσή του καθώς και τη σταδιακή εκφύλιση του υποκείμενου ινοελαστικού σκελετού, κατάσταση που ονομάζεται αιμορροϊδοπάθεια.

Κλινική εικόνα

Η αιμορροϊδοπάθεια συνοδεύεται από συγκεκριμένα συμπτώματα και σημεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

 • αιμορραγία
 • αίσθημα βάρους στη περιοχή του πρωκτού
 • πρόπτωση (εξωτερίκευση των αιμορροΐδων)
 • ψηλαφητό μόρφωμα στην περιοχή του πρωκτού
 • κνησμός στην περιοχή του πρωκτού

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί πως ο πόνος δεν αποτελεί σύνηθες σύμπτωμα της αιμορροϊδοπάθειας. Ωστόσο, ο πόνος μπορεί να εμφανισθεί στην περίπτωση θρόμβωσης:

 • μίας προπίπτουσας εσωτερικής αιμορροΐδας, η οποία αποτελεί μία επείγουσα κατάσταση και χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης
 • μίας εξωτερικής αιμορροΐδας, με τον πόνο να υποχωρεί αυτόματα εντός μερικών ημερών εάν ο θρόμβος δεν αφαιρεθεί χειρουργικά

Η εμφάνιση αιμορραγίας από το ορθό, ακόμη και επί εδάφους αιμορροϊδοπάθειας, δεν θα πρέπει να αποδίδεται αποκλειστικά στην αιμορροϊδική νόσο, πριν τον αποκλεισμό άλλων αιτίων του φαινομένου. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, λοιπόν, όλοι οι ασθενείς που εμφανίζουν απώλεια αίματος από το ορθό να υποβάλλονται σε ενδοσκόπηση του συνόλου του παχέος εντέρου (κολονοσκόπηση), προς αποκλεισμό άλλων, ενδεχομένως κρίσιμων, αιτίων αιμορραγίας από το ορθό, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού.

Βαθμοί αιμορροϊδοπάθειας

Η εσωτερική αιμορροϊδοπάθεια ταξινομείται, αναλόγως της βαρύτητάς της, στους ακόλουθους βαθμούς:

 • 1ου Βαθμού αιμορροϊδοπάθεια

Παρουσιάζεται με αιμορραγία αλλά όχι με πρόπτωση

 • 2ου Βαθμού αιμορροϊδοπάθεια

Παρουσιάζεται με πρόπτωση, η οποία ανατάσσεται αυτόματα. Μπορεί να συνυπάρχει αιμορραγία.

 • 3ου Βαθμού αιμορροϊδοπάθεια

Παρουσιάζεται με πρόπτωση, η οποία ανατάσσεται με τη βοήθεια του ασθενούς. Μπορεί να συνυπάρχει αιμορραγία.

 • 4ου Βαθμού αιμορροϊδοπάθεια

Παρουσιάζεται με μόνιμη πρόπτωση. Συνυπάρχει συνήθως αιμορραγία.

Θεραπευτική προσέγγιση

Η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας περιλαμβάνει τη συντηρητική και τη χειρουργική προσέγγιση και εξατομικεύεται με βάση:

 • Το βαθμό της αιμορροϊδοπάθειας και το μέγεθος των αιμορροΐδων
 • Τη συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων

Συντηρητική θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία ενδείκνυται σε ασθενείς με 1ου ή 2ου βαθμού αιμορροϊδοπάθεια και περιλαμβάνει:

 • Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά 
 • Υπακτικά φάρμακα σε περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας
 • Τοπικές κρέμες
 • Φλεβοτονική φαρμακευτική αγωγή

Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας ενδείκνυται επί αποτυχίας των συντηρητικών μεθόδων αντιμετώπισης της νόσου και ιδιαίτερα επί επιμονής ή επιδείνωσης των συμπτωμάτων της.

Η χειρουργική θεραπεία εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή με βάση το βαθμό της αιμορροϊδοπάθειας και το μέγεθος των αιμορροΐδων και περιλαμβάνει τις ακόλουθες μεθόδους:

Ενδείκνυται σε ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια έως και 3ου βαθμού, συνηθέστερα έως  2ου βαθμού

Ενδείκνυται σε ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια οποιουδήποτε βαθμού, συνηθέστερα έως και 3ου βαθμού

Ενδείκνυται σε ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια έως και 3ου βαθμού

 • Κλασική αιμορροϊδεκτομή (Milligan – Morgan & Ferguson)

Ενδείκνυται σε ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια οποιουδήποτε βαθμού, συνηθέστερα επί 3ου ή 4ου βαθμού

Dr Konstantinos Apostolou

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας

Μοιραστείτε το περιεχόμενο: